Odp: Skrzynia manual vs automat A8
Z tego co wiem, ze względu na koszt tej skrzyni. Ostatnia produkowana dla forda wersja 6 biegowa była którąś z kolei po poprawkach i choć pozbyli się problemów wcześniej występujących z wyciekami, to była coraz droższa. Poza tym reputacja Getraga mocno ucierpiała po aferze w stanach z PS w wersji z suchymi sprzęgłami (wersja do niższych momentów obrotowych montowana w Fieście i Focusie), a że wszystkie te skrzynie nazywały się Powershift, to źle się kojarzyły. A po trzecie, skrzynię A8 produkuje się przy większym udziale firmy Ford, więc mogą w końcu mówić o własnym produkcie. Mija także moda na skrzynie dwusprzegłowe, jako zbyt skomplikowane i niepotrzebne do zwykłej jazdy, a technologia hydrokinetyków poszła na tyle do przodu, że są one coraz sprawniejsze i zaciera się granica pomiędzy tymi produktami. Pewnie za kilka lat, po kilku poprawkach i upgreadach oprogramowania będzie to bardzo dobry produkt, ale niestety teraz jeszcze to nie jest ideał, jak to bywa że wszystkim co jest nowością.
Chodziło mi o to że w Twoim wcześniejszym wpisie scharakteryzowałeś typową skrzynię hydrokinetyczną, a odnosiłeś się do Powershifta. Bądźmy bardziej precyzyjni w swoich opiniach, nie generalizujmy i będzie wszystko ok.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
|