Temat: [Focus 2011-2014] Wymiana licznika na licznik poliftowy
View Single Post
Stary 07-12-2020, 23:50   #95
lhrrob
ford::average

Model: EDGE, Focus MK3 (2013 2.0L)
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Wymiana licznika na licznik poliftowy

@cezarg1410 kolejność plików jak poniżej

F1ET-14C025-BB.vbf (Secondary bootloader)
F1ET-14C026-BBJ.vbf (Executable)
F1ET-14C026-BCD.vbf (Executable)
F1ET-14C026-BFF.vbf (Data or Parameters)
F1ET-14C318-BD.vbf (Signal Configuration)

Dla wszystkich plików CAN-BUS (czyli network) = CAN_MS
Tak też domyślnie załadowało się w UCDS, nie zmieniałem na CAN-BUS = HS3 tak jak ktoś sugerował w jednym z wątków na tym forum. W sumie to nawet nie znalazłem takiej opcji. To dobrze bo zapewne flash by się nie powiódł.

Ciekawostka dla pliku F1ET-14C026-BCD.vbf są tu np. "języki" czyli informacje wyświetlane na ekranie i co więcej, są tu między innymi dla DPF takie jak:
- Filtr DPF zapchany
- Jedź by oczyszczać
- Oczyszczanie filtra DPF w toku
- Oczyszczanie filtra DPF zakończone

ALE ŻEBY dołożyć do tego funkcjonalność to już e tam, Ford nie dał, przynajmniej w Focusie.
Generalnie wszystkie te pliki są stworzone przez "Volvo Car Corporation" i zapewne w samochodach Volvo z DPF, funkcjonalność dla informacji na ekranie jest zaimplementowana. Nie ważne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jakby ktoś chciał się pobawić to informacje te, wygląda na to, że można zmienić jak się chce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. oczywiście przy zachowaniu określonej ilości znaków i zapewne po aktualizacji file_checksum. Pliki te nie są skompilowane więc system bierze jak leci.
Mnie np. troszkę denerwuje "Komp. pokład. 1" czy "Komp. pokład. 2" jakieś to takie długie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lhrrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem