View Single Post
Stary 12-12-2020, 00:34   #6
jaksen
ford::advanced

Imię: Jakub
Model: Ford Mondeo Mk4 Tit FL/ C-max I FL Trend
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM DW10C / 1.6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2010 / 2008
Domyślnie Odp: Wymiana oleju od góry przy pomocy pompki

Cytat:
Napisał Woytas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A możej prościej pojechać do warsztatu i za 20-50 pln zrobić to po ludzku czyli zgodnie z grawitacją Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście, że można, ale jest kilka powodów dla których robię to od jakiegoś czasu sam. Przede wszystkim jest to swego rodzaju odskocznia od codziennych spraw, a lubię się czasem choć trochę pobrudzić. Po drugiej już kilka razy naciąłem się na mechaników, którzy przy teoretycznie tak banalnej sprawie jak wymiana oleju potrafili narobić szkód w aucie (popękane plastikowe korki filtra oleju, niedokręcone wcześniej poluzowane śruby - w 1.6 tdci to konieczność). Po 3. 20-50zl? Za 50zl może z 5 lat temu u mnie wymieniali. Teraz wymiana oleju/filtra to raczej okolice 70zł. Po 4. Nie lubię patrzeć ludziom na ręce w trakcie pracy (wiem jak jest to irytujące), a nie patrząc nie mam pewności, że jednak płukankę jakiś uczeń mechanika zastosuje zgodnie z instrukcją produktu (czas, obroty,. Itp.), a olej który sobie wybrałem jednak znajdzie się w silniku, a nie będzie nalany z beczki.

Choć przede wszystkimi chodzi o fun, pewnego rodzaju spełnienie. Zawód mam całkowicie niezbieżny z motoryzacją, więc taka odskocznia raz na jakiś czas, choć często upierdliwa, jest mi najzwyczajniej potrzebna.

@luckyboy ciekawa opcja taka wysysarka. A jaki tam jest przewód? Czym na końcu zakończony? Jedyne czego się obawiam w takich wysysarkach/pompkach, to uszkodzenia czegoś po drodze tym przewodem i jego zaklinowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale wynika, to pewnie z tego że jeszcze nie miałem w rękach takiej pompki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez jaksen ; 12-12-2020 o 00:41
jaksen jest offline   Odpowiedź z Cytatem