układ hamulcowy oraz abs.
Witam wszystkich, posiadam Forda Focusa MK2 od prawie dwóch lat, auto sprowadzone z Niemiec od nieszczęsnego handlarza. Najstarsza wersja MK2, rok produkcji 2004.
Silnik benzynowy, 1.6 115km, bez gazu.
Gdzie jest problem?
Zauważyłem że układ hamulcowy w moim samochodzie, jest daleki od oczekiwań.
Wiem, to nie jest nowe auto,a na takowe mnie nie stać, a chciałbym żeby było bezpiecznie, zwłaszcza, że za dwa miesiące urodzi mi się syn.
Przy mocniejszym hamowaniu czuję jak mi drga mocno pedał hamulca, czuć jakby obcieranie na tarczach z przodu.
Z tyłu mam hamulce bębnowe, tam raczej nie ma problemów, wymienione linki hamulca ręcznego, oraz zaciski w bębnach.
Myślałem nad ewentualną wymianą bębnów z tyłu, na tarcze, ale ojciec twierdzi, że nie warto.
Niby mam w aucie abs, ale jak sprawdzić jego działanie? Nawet przy mocnym hamowaniu, nie zapala się kontrolka od abs na desce rozdzielczej, a przy zapłonie działa.
Chciałbym wiedzieć, jakie części kupić, aby były dobre, warte swojej ceny, ale też nie za miliony.. nic najtańszego, ale też nie najlepszego.
Jesteście w stanie mi jakoś pomóc? Jeżeli mam dodać jakieś informacje, proszę dać znać.
Czekam niecierpliwie na jakąś odpowiedź, pozdrawiam.
|