View Single Post
Stary 14-12-2020, 12:36   #1
margalsky
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Ford Focus MK3 Kombi
Silnik: 1.6 D
Rocznik: 2011
Exclamation Komputer pokładowy wyłącza się po uruchomieniu silnika

Witam serdecznie, cześć!
Mam problem z komputerem pokładowym w moim Focusie MK3 (Titanium) z 2011 r. Po odpaleniu silnika, komputer wyświetla losowe komunikaty: "Niski poziom płynu do spryskiwaczy", "Awaria silnika. Natychmiastowy serwis" albo "Niski poziom płynu hamulcowego" itp., po czym całkowicie wyłącza się. Opadają wówczas wszystkie wskaźniki zegarów, nie można włączyć kierunkowskazów, otwierać/zamykać szyb ani sterować klimatyzacją. Co ciekawe, działa radio i chociaż jego ekran jest przygaszony, można przełączać się między stacjami i sterować głośnością... Po kilku chwilach (czasami po minucie, czasami krócej... czasami nieco dłużej), komputer się włącza ponownie i wszystko działa poprawnie. Mam wrażenie, że przypadłość samochodu nasila się w wilgotne dni. Usterka pojawia się właściwie po każdym uruchomieniu silnika, bez względu na to, czy samochód stał 0,5 godziny, czy 12 godzin...
Dodam jeszcze, że poziomy poszczególnych płynów, których brak sygnalizuje komputer, zostały przeze mnie sprawdzone i są na właściwym poziomie, więc komunikat jest błędny.
Czy ktoś ma jakiś pomysł, co mogłoby być przyczyną takiego zachowania samochodu?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas!
margalsky jest offline   Odpowiedź z Cytatem