View Single Post
Stary 20-12-2020, 14:48   #5
dodo02
ford::average

Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: S-MAX - na co zwrócić uwagę i czy warto szukać diesla

@Marek , @tomaszjan31 Możecie rozwinąć Wasze wypowiedzi dlaczego jednak przekonaliście się do diesla? Nie mam dużego doświadczenia z dieslem. W firmie w której kiedyś pracowałem mieliśmy kijanki dieslu, ale nie bardzo mnie to wtedy interesowało. Niektóre jak postały to miały problemy z parafiną i filtrami nawet przy lekkich mrozach. A tak to całe życie na benzynie.

O braniu oleju oczywiście wiem, ale czy da się to sprawdzić podczas zakupu nawet w warsztacie? Z tego co pamiętam to pierwsze na co trzeba rzucić okiem to połączenie silnika ze skrzynią biegów czy nie ma śladów albo zapoceń. Z tym tematem na S-MAX to coś kojarzę też o stałych miejscach gdzie ruda wychodzi w tych samochodach, ale może coś pomyliłem. Ogólnie chodzi mi o wskazówki dotyczącego tego samochodu i jego zakupu.

Chciałem jeszcze zapytać o silnik 1.6 ecoboost ponieważ widziałem parę takich ogłoszeń, szczególnie że w mojej okolicy. Wcześniej czytałem o ich awaryjności, o przegrzewaniu, ale też akcjach serwisowych. Nawet obok jest wątek o mondeo z tym silnikiem (to ten sam?). Czy po wykonaniu akcji serwisowej jest to dobry motor? Mam oczywiście świadomość że jest tam dwumasa i wymienialny rozrząd, a więc i znacznie wyższe koszty napraw jeśli trafi mi się egzemplarz.

Niespecjalnie mi się spieszy, ale samochodu nie mam już ponad rok i trzeba w końcu coś kupić.
dodo02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem