View Single Post
Stary 20-12-2020, 19:11   #5
MaciejFusion
ford::beginner

Imię: Maciej
Model: Fusion
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 1.4 TDcI - Przy próbie odpalenia zaczęło coś strzelać/tykać

Cześć,
długo nie pisałem, bo ciągle coś dłubałem.
Podmieniłem akumulator, ale auto nadal nie odpaliło.
Ostatnio wywaliłem wszystko, co było pod akumulatorem i moim oczom ukazały się skorodowane łączenia dwóch wiązek z masą (?). Zdjęcie poniżej:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Namęczyłem się, wymieniłem jedną śrubę przy tym grubszym przewodzie na nową a dla tych dwóch, które się łączą wykonałem nowy otwór oraz założyłem nowe konektory oczkowe.
Z nadzieją, że odpali, zacząłem kręcić, miałem wrażenie, że minimalnie dłużej trwa efekt "załapania" silnika. Przypomniałem sobie również o próbie odpalenia na Plaka. Auto odpaliło na nim na strzała! Ale jak tylko nie było dawkowania Plaka, to auto gasło. W trakcie odpalenia, jena osoba psikała Plakiem a ja w tym czasie podbiegałem do pompki paliwa (tej gruszki) i pompowałem. Ale na nic to się zdało.
Moje wnioski - silnik nie dostaje paliwa, dlatego jest tylko efekt "załapania" na ułamek sekundy. Pompując gruszką przez chwilę są bąbelki powietrza w przezroczystym wężyku, po podpompowaniu z 15 razy praktycznie ich nie ma. Ale i tak to nie pomaga przy odpaleniu. Wiec to coś innego.
Mam wrażenie, że jestem blisko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W międzyczasie zamówiłem wtyczkę OBDII i wykonałem pomiary w programie FordSys Free (jedyny, który łączył się via Bluetooth).
Pierwszy pomiar 5.12.2020 wyglądał tak (jedyna opcja, która działała):

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatni pomiar kilka dni temu (17.12.2020):

Poprzeglądałem także inne zrzuty, które porobiłem i często pojawiają się informacje o paliwie. Ignorowałem je, ponieważ obwiniałem akumulator lub alternator.
I teraz pytanie - jakieś sugestie co sprawdzić/odłączyć/wymienić? Czytałem coś o regulatorze ciśnienia paliwa, tylko jakoś nie ogarniam, gdzie on jest, ale zaraz pójdę zobaczyć, może coś namierzę.
Normalnie ręce opadają już, ale nie poddaje się, czuje, że jestem bliski rozwiązania sprawy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aaaa, ps.!
W czwartek sprawdzałem wszystkie wtyczki, które są przy silniku i jedna z wtyczek po wyjęciu miała kropelki wody- ta która znajduje się za gruszką do pompowania (ale nie czujnik na wężyku paliwa, tylko ten dalszy, trochę głębiej od strony ściany grodziowej).
Użyłem sprężonego powietrza + opalarki do pozbycia się wody, jednak to nic nie pomogło.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to śmiało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z góry dziękuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MaciejFusion jest offline   Odpowiedź z Cytatem