View Single Post
Stary 20-12-2020, 22:34   #1
pawel_83
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: Benzyna 1.6 100kKM
Rocznik: 2009
Question Awaria silnika - zmniejszone przyspieszenie

Witam,
Od 2-3tyg pojawia mi się od czasu do czasu komunikat "Awaria silnika - zmniejszone przyspieszenie".

Na ogól ma to miejsce po przekręceniu stacyjki przy uruchamianiu pojazdu. Komputer odcina zapłon.
Na początku wystarczyło jeszcze raz przekręcić stacyjkę i już wszystko było ok. Z czasem trzeba było kilka razy spróbować.
Obecnie jedyne co pomaga to otworzyć puszkę z bezpiecznikami pod maską, popukać, po dociskać bezpieczniki i komunikat znika. Parę dni temu wyjąłem wszystkie bezpieczniki, przeczyściłem je oraz gniazda płynem do styków i kilka dni był spokój. Aż do wczoraj. Znowu pojawił się błąd. I to w czasie jazdy co się zdarzyło tylko dwa razy i to już jest mało 'zabawne' bo faktycznie samochód przestaje przyspieszać. Tzn przyspiesza, ale w tempie ślimaka.

Wydaje mi się że problem tkwi w jakimś zwarciu w puszce bezpieczników, jak zbiera się wilgoć, ale nie mogę zdiagnozować problemu.

Komunikat brzmi: "Awaria silnika - zmniejszone przyspieszenie" i zapala się na stałe ikonka kontroli trakcji.
Podłączałem OBD z aplikacją DashCommad na androida - nie wykazuje żadnych błędów.
Ford Focus 2009, Benzyna 1.6, 100KM

Podpowie ktoś jak znaleźć źródło problemu?
Pozdrawiam
pawel_83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem