Silnik długo się grzeje
W sobotę kupiłem Forda mondeo 2.0 TDI 150 KM. Czytałem na forum o usterkach w tym aucie. Niektóre zadawalające informacje znalazłem, a niektórych nie. Dlatego pozwolę sobie zadać parę pytań.
Mam bardzo dziwną sytuację z nagrzewaniem silnika. Na biegu jałowym prawie w ogóle nie grzeje. Jak ruszam zajmuje trochę czasu żeby silnik nagrzał się do optimum. Co ciekawe gdy włączę ogrzewanie temperatura silnika potrafi spaść. Jest to bardzo dziwne. Po czasie nagrzeje się auto i trzyma temperaturę 90 stopni i jest w aucie gorąco. Dziwię się tym bardziej, że kiedyś miałem BMW e60 z 3 litrowym silnikiem diesla i w moment łapał temperaturę. Żona ma golfa 2.0 TDI i też łapie szybko temperaturę, a w mondeo jak nawiew z początku się włączy to temperatura potrafi spaść. Nie wiem czy to normalne ponieważ pierwszy raz się z takim czymś spotkałem.
Druga sprawa czy ogrzewanie przedniej szyby może się nie włączać jeśli jest słaby akumulator bo tak doczytałem na forum. Auto może na placu stało miesiąc, zimno. Padł im aku, rozruch zrobili i normalnie zapala itp. ,ale przednia szyba nie grzeje. Nie wiem czy dobrze zrobię, ale chcę wykręcić aku i go naładować może to coś pomoże.
No, ale na chwilę mam problem z ogrzewaniem lub też tego problemu nie mam. Może ten typ tak to już ma. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
|