Temat: [Mondeo 2007-2014] 2 bieg z lekkim oporem.
View Single Post
Stary 25-12-2020, 21:50   #13
tom-ghost
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie problemy z drugim biegiem

Hejo, caly czas probuje zdiagnozowac swoja skrzynie czy winny jest synchronizator czy wysprzeglik badz sprzeglo. Problem polega na zle wchodzacym drugim biegu, wchodzi on z odglosem podobnym jak wbijanie wstecznego. Czasami tez jedynka mi gorzej wejdzie, natomiast wsteczny wchodzi w miare dobrze, nie musze go na hama wrzucac jak to niektorzy maja. Caly sekret mojej usterki tkwi w tym, ze problem nie wystepuje caly czas, np. pierwsze wbicie 1 i przejscie na 2 jest ok, ale jak zatrzymam sie i znowu z 1 na 2 to juz wejdzie gorzej, wtedy wystarczy przejechac 1-3km badz 5 min jazdy i juz 2 ladnie wchodzi. Zdarza sie tez tak, ze ostatnio pierwsze kilka przejsc z 1 na 2 bylo ok i nie bylo problemu. Podsumowujac raz wchodzi dobrze, raz zle, wiec pytanie czy synchronizator caly czas dawalby o sobie znac bez wzgledu na to czy wbijam go rano czy przejade kilka km ? ps. olej w skrzyni wymieniony na ravenol mtf 2 poduszki silnika nowe oprocz tej od rozrzadu, linki wyregulowane, pompka sprzegla wymieniona( wymienialem ja ze wzgledu na to, ze z rana mi nie skrzypi wysprzeglik przy wciskaniu sprzegla, ale po krotkiej jezdzie zaczyna skrzypiec)
tom-ghost jest offline   Odpowiedź z Cytatem