Odp: Działanie Start-Stop ASS
Witam Panowie,
Wracam do tematu odpięcia wtyczki do bms, w dwóch zdaniach opiszę temat.
W styczniu 2020 kupiłem s-maxa z 2016 z niemiec bardzo dobrze wyposażony z silnikiem 2.0 diesel 180km. Od razu wyłączyłem SS, akumulator widziałem ze jest oryginalny i dobry EFB 75ah. Nie kontrolowałem w jaki sposób bms utrzymuje stan aku, do momenty pierwszych mrozów i próby uruchomienia webasto - lipa niestety słaby akumulator.
Wymontowałem aku do regeneracji, po pierwszym doładowaniu miał sprawność na poziomie 50%, rozładowałem i naładowałem go 3 razy kolonem 912 w trybie rozszerzonym. Aku odzyskał sprawność na poziomie 75% - a z webastem dalej problem.
Po wykonaniu otworów serwisowych w aku okazało się że w skrajnych celach rozpoczął się etap spływu mas czynnych - ciemny elektrolit - czyli był ładowany za dużym prądem.
Najlepsze że po rozkodowaniu daty aku okazało się że to już drugi, obecny jest z lipca 2017.
Kupiłem teraz AGM 80ah i jak zobaczyłem napięcie spoczynkowe po dwóch dniach to byłem w szoku - 12.4V, a napięcia po uruchomieniach dochodziły do 15.2V (oczywiście forscanem ustawiony odpowiedni aku plus reset).
Jedno jest pewne, inżynierowie mają gdzieś ile wytrzyma aku.
Teraz monitoruję w czasie jazdy forscanem napięcie ładowania i waha się w granicach 14.2-14.6.....
Nie wiem czy może to negatywnie wpłynąć na inne systemy..... zobaczymy....
może też macie jakieś przemyślenia....
|