@
llukass
, dzięki za info, odezwę się do Ciebie w tygodniu, bo chciałbym o coś zapytać.
@
KrisW
, spokojnie jeśli chodzi o TDCI to tylko 2.0 biorę/brałem pod uwagę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem okazję porozmawiać w Święta na ulicy z dwoma właścicielami 1.6 eb, jeden z 2013 drugi z 2012. Obaj twierdzili, że niczego im nie brakuje jeśli chodzi o rodzinny samochód i nie mieli żadnych problemów (pierwsi właściciele). Mocy w sam raz, że z dzieciakami nie traktują s-max-a jako auto do ścigania się ale ma odejście itp. Jeden facet twierdził że jeździ nim codziennie po mieście a latem co weekend pogina z Warszawy nad morze bo ma jakąś przyczepę i w trasie też się sprawdza. Zastanawiało minie tylko to że powiedział że w mieście ma spalanie 7-8 l/100 a w trasie udało mu się nawet poniżej 6 zejść. A o akcji serwisowej i przegrzewaniu nigdy nie słyszał
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ogólnie zero problemów przez 7 lat.
Z drugiej strony naczytałem się w dziale S-MAX o problemach z dopalaniem DPF i trochę się zdziwiłem ile osób ma taki problem. Szczerze, to liczę na w miarę bezobsługowe auto...
W każdym razie po przeczytaniu paru względnie starych wątków z 2017 i 2018 o s-max 1.6 eb gdzie kupujący mieli te same rozterki postanowiłem jednak poczekać i poszukać jeszcze benzyny. Mam nadzieję w tym tygodniu zaliczyć jadę próbną takim modelem.
Diesla jeszcze nie przekreślam bo z tymi 1.6 eb rzeczywiście cienko na rynku...
Mam jeszcze dwa pytania ogólne:
1. Po czym poznać, jak nakierować właściciela do sprawdzenia przez telefon, żeby się dowiedzieć czy wystawiony egzemplarz jest przystosowany do montażu trzeciego rzędu foteli? Przydałoby się je mieć, ale nie jest to dla mnie jeszcze dziś must-have. Na jesieni może się okazać że będę zmuszony je dokładać raz w miesiącu.
2. Czytałem że wyświetlacz convers+ to fajny bajer i tylko bajer. W wątku o przekładaniu zegarów widziałem nawet stwierdzenie, że drugi raz niektórzy by tego nie robili bo niewiele to wnosi poza wizualizacją czujników parkowania. Czy rzeczywiście tak niewiele wnosi ten wyświetlacz? Ja szczerze mówiąc najbardziej to chciałem ze względu na te czujniki (dla żony, bo sam mam doskonały słuch i usłyszę że jestem blisko sąsiada
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
Co tak naprawdę poza czujnikami wnosi ten wyświetlacz, czy w diagnostyce problemów dużo pomaga?