View Single Post
Stary 31-12-2020, 17:55   #6
adam1234
ford::amateur

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
Arrow Odp: FUEL_STRT: NIE. Brak ciśnienia na szynie paliwowej

Cytat:
Napisał Cacodaemon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozmawiamy o elemencie nr.2
Dziękuję za informację. W poszukiwaniu dalszych natknąłem się na ciekawy artykuł z którego zamieszczam zdjęcia obrazujące zasadę działania układu paliwowego CR.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

i tak na moim zdjęciu na podstawie schematu
1. Czujnik ciśnienia na szynie paliwowej
2. Regulator ciśnienia (zawór regulacji wysokiego ciśnienia)
3. regulator wydatku (zawór dozujący niskiego ciśnienia)
4. tego jeszcze nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatecznie problem został rozwiązany przez rozpięcie przewodu paliwowego i wstawienie pompki ręcznej zakupionej na popularnym portalu za ok 46 zł.
Złączki idealnie pasowały.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Już kilka razy odpowietrzałem mojego Focusa, ale tym razem wydawała się, że to całkiem inna usterka.

Po podłączeniu pompki zalałem ją paliwem, ponieważ bezpośrednio z baku nie mogła zaciągnąć paliwa. Jako alternatywę, gdyby nic z baku nie zaciągało miałem zamiar zanurzyć przewód w kanisterku/słoiku z paliwem.

Silnik odpalił i za chwilę zgasła, ale już pojawiła się nadzieja.
Zaciągnęło się paliwo z baku i podpompowałem jeszcze gruszką. Po zwiększeniu ciśnienia w okazało się, że jest klasyczny problem opisywany już na forum - nieszczelność filtra paliwa (w górnej części, ale tylko widoczna jak zwiększyłem ciśnienie paliwa).

Dziękuję za pomoc @ Cacodaemon i Vultar

Być może cały post jeszcze się komuś przyda.

Ostatnio edytowane przez adam1234 ; 31-12-2020 o 17:57
adam1234 jest offline   Odpowiedź z Cytatem