Szanowni Panowie,
Pacjent ma 220 tys przebiegu i jeździ na LPG.
Z nieznanych mi przyczyn gdy po nocy odpalam autko to jego reakcja jest taka że zakręci, spróbuje wskoczyć na obroty i gaśnie. Później zaczyna się gra na szczęście, próbowanie po kilkanaście/kilkadziesiąt razy aż chwilowe łapanie zamieni się w ciągłą pracę silnika - wtedy objawia się to kopceniem (musi przepalić paliwo które dostał podczas tych wielu prób odpalenia) i dźwiękiem jakby nie pracował na wszystkich cylindrach .
Niedawno miałem w nim grubszą wymianą po wlaniu chrzczonego paliwa.
Wymieniłem:
1. listwę wtryskową
2. pompę paliwa
3. świece
Dodatkowo wcześniej wymieniałem:
1. akumulator
2. EGR
Mechanik sprawdzał również czy sytuacja poprawi się po założeniu nowego:
1. czujnika położenia wału
2. czujnika temperatury wody
Jednak po podmianie nie wykryto zmian więc wróciliśmy do starych elementów.
Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Do wczoraj byłem przekonany że to rozregulowany gaz (instalacja KME). Teoria poparta tym że wcześniejsze wtryskiwacze "lały" i do nich była zakładana instalacja LPG. Nowe działają prawidłowo ale nie regulowałem do nich gazu (?), nie wiem czy gaz sam się adaptuje do mapy benzyny.
Do wczoraj ta teoria dawała nadzieję ale po bardzo ciężkim rozruchu jeździłem wczoraj TYLKO na benzynie nie włączając gazu. I dziś od rana mimo braku styczności z gazem... nie odpalił.
Komputer nie pokazuje żadnych błędów... ale raz na jakiś czas pojawi się błąd drugiej sondy lambda (mechanik twierdził że nie może mieć nic wspólnego z nietypowym odpalaniem).
Powiedzcie mi Szanowni Forumowicze czy mimo że gaz jest wyłączony (przyciskiem) to komputer gazowy może mieć wpływ na pracę benzyny.
Do gazownika mam zamiar udać się koło 7 stycznia.
Ostatnio podczas usiłowania odpalenia auta, przypaliłem stojan rozrusznika - także on też jest już nowy. Mój mechanik stwierdził że już wszystko posprawdzał i wszystko jest wzorowo i zrzucił winę na gaz z dopiskiem że nigdy tyle nie walczył z żadnym autem.
Jeśli ktoś miał taki przypadek to zachęcam do wzięcia udziału w temacie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I Szczęśliwego nowego roku!