ciężko odpala po dłuższym postoju na zimnym
Witam. Mam problem od jakiegoś czasu (1. zrobiło się zimniej, 2. raz auto stało z góry i nie było dużo paliwa w baku i się przelało i się przypowietrzyło, po zjechaniu z górki i pokręceniu chwilkę auto normalnie zapaliło), mianowicie auto w obecnej chwili ciężko odpala po dłuższym postoju , jak jest zimne. Dzieje się tak że przekręcam kluczyk, świece grzeją(kontrolka), zgasną, przekręcam na zapłon i auto kręci i tak jakby załapie i gaśnie. Czasem za 3 razem odpali a czasem za 5. Gdy już odpali to jest chmurka dymu z tyłu. Kolor nieprzepalonego paliwa tak jakby.
Gdy już odpali i go zgaszę to zapala normalnie od strzała i jest zero dymienia. Podobnie odpala jak pewnego razu rozkodował mi się kluczyk z pilotem( uprany w pralce) i też tak jakby zaskoczył i gasł. Kluczyk wtedy był zakodowany i wszystko było ok.
Akumulator jest 1 bosch jakiś 80Ah kręci według mnie szybko. Podładowałem go nawet kilka godzin prostownikiem na wszelki wypadek myśląc że to może jego wina że ma za mały prąd ale dziś widzę że to chyba nie on jest winien. Problem kluczyka wykluczam bo mam drugi bez pilota i na tym drugim jest dokładnie taka sama reakcja. Przeszła mi przez głowę myśl o świecach żarowych że może któraś nie grzeje, ale z drugiej strony jak temperatura jest koło zera to mogą one nie grzać aż tyle co w przypadku np -10.
Można je jakoś sprawdzić bez wykręcania? np że są ciepłe po przekręceniu kluczyka albo zapodać im plus z aku i dotykać czy się robią gorące?
W okresie letnim nie było żadnego problemu. Świeci egr co prawda ale to już od czasu kiedy go kupiłem, po podłączeniu forscana wykazało że przepływ przez niego jest zatkany czyli tak jakby zaślepiony przez poprzedniego właściciela. Wykluczyłem go z racji tego że do tej pory palił jak złoto.
Moc swoją ma, przyspieszenie również.
Nad filtrem paliwa widzę tak jakby pompkę taką żółtą (przycisk), domyślam się że to jakaś wstępna pompka aby podać paliwo do filtra przy odpowietrzaniu czy coś.
Filtr paliwa ma z 20tys km, pompowtryski było wstawiane 2 nowe a 2 regenerowane w zeszłym roku, turbo tak samo robione rok temu, kpl zaworów hydraulicznych tez, 4 podkładki pod wtryskiwacze i 4 gumy wtryskiwaczy wymienione a także regeneracja pompy wysokiego ciśnienia.
Mogę na próbę podłączyć forscana podczas palenia czy w tym momencie nie wyrzuci jakiegoś błędu
Ostatnio edytowane przez halski997 ; 01-01-2021 o 17:17
|