View Single Post
Stary 03-01-2021, 11:17   #9
halski997
ford::average

Imię: Tomek
Model: ford transit
Silnik: 2.2 tdci 110KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: ciężko odpala po dłuższym postoju na zimnym

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niech ciebie kolego nie zwiedzie odczyt ze wskaźnika temperatury cieczy, Mi jak wskazuje 90 stopni to przez obd wychodzi dopiero 45-50, nie wspomnę już o temp. oleju, która sie później podnosi. W aktualnych warunkach pogodowych ten motor rozgrzewam do temp. roboczej w granicach 7 km, zresztą podobnie mam w osiołku
A to ciekawe , sprawdzę w wolnej chwili jak to wygląda .

W sumie ten wskaźnik jest dziwny troszkę bo leci cieple powietrze a on jeszcze nie ruszył z miejsca. Potem w dość szybkim tempie idzie do tych 90 stopni ale to w środku już jest ciepło. Przejechałem dziś kawałek to spadł do temp +/- 75-80 stopni a następnie ustawił się na 90 i już tak pozostał, przez myśl przeszła mi informacja że termostat się otworzył i włączył do gry się duży obieg wody.

Mój osiołek grzał się długo, tam temperatura praktycznie cały czas stała w przedziale "NORMAL" na literce "O", czyli takie 70 parę stopni tak myślę. Nie wiem czy termostat był winny że już się nie domykał czy ktoś wsadził taki z niższą temperaturą otwarcie, nie wnikałem w to, jeździłem tak ok 10 lat. Plus był taki że choćby nie wiem jakie byłyby upały to nigdy problemu z nim nie miałem z temperaturą wody, a załadowany jeździł czasem w upały konkretne. I to było moje pierwsze auto w którym zapomniałem że mam płyn chłodniczy, gdyby nie okresowa wymiana co jakiś czas to tam przez 10 lat bym wcale nie zajrzał, nawet pół centymetra nie ubyło w zbiorniczku płynu. Zresztą chodzi do dzisiaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. będzie na sprzedaż bliżej wakacji , na razie musi robić za auto rezerwowe gdyby nowy tranzol odmówił albo wyszły jakieś kwiatki jeszcze, jak to po zakupie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
halski997 jest offline   Odpowiedź z Cytatem