Odp: Działanie Start-Stop ASS
Witam Panowie.
Podzielę się moimi spostrzeżeniami - może ktoś ma podobne.
Byłem w serwisie - dołożony bezpiecznik zasilania BMS i aktualizacja PCM.
Po odebraniu samochodu podłączyłem forscan - sprawność aku 80%.
Po przejechaniu ok 30 km - prąd ładowania na początku chwilowo ok. 50A długo utrzymywał się na poziomie ok. 12A na końcu trasy ok. 5A - sprawność 100%. Po wyłączeniu i zamknięciu wszystkiego, długo otrzymywał się prąd ok 9A, a przez pół godziny był prąd rozładowywujący 5A - sprawność 79% (nie wiem jak długo by to jeszcze trwało, ale musiałem jechać dalej). Po uruchomieniu silnika znowu prąd ładowania 12A a po ok 30 km. 5A - sprawność 100%. Po wyłączeniu silnika i zamknięcia samochodu też jak poprzednio: długo otrzymywał się prąd ok 9A, a później prąd 5A. Podłączyłem miernik cęgowy żeby upewnić się czy wskazania forscana są takie same - są bardzo podobne.
Odłączyłem słynny kabelek zasilający BMS, ale na cęgach dalej był prąd ok. 4A - czyli odpięcie kabelka nie zaprzestaje świadomemu rozładowaniu akumulatora.
Teraz sprawdzam jak będzie wyglądać ładowanie akumulatora gdy wyłączy się system forscanem (726-04-01 xxx0 xxxx xxxx). Napięcie ładowania rano przy zimnym aku (forscan pokazał 1*C) było na poziomie 15V, a gdy osiągnął temperaturę 15*C zmalało do 14.7V. Po wyłączeniu silnika i zamknięcia samochodu, po ok 10 min. prąd na cęgach 0.05-0.02A - to wskazania wiadomo orientacyjne. Ale może ten maraton rozładowywania akumulatora, później szybkiego ładowania zostanie przerwany. Kiedyś w samochodach nie było inteligentnego ładowania a akumulatory wytrzymywały po 10 lat.
Co Panowie myślicie?
Ostatnio edytowane przez Marcin M75 ; 03-01-2021 o 20:39
|