Podbijam temat bo od wczoraj mam dokładnie ten sam problem. Auto stało 2 dni. Pojechałem na miasto. Myślałem że może bateria w kluczyku jest słaba bo nie mogłem otworzyć auta. Przycisk na pilocie działa więc tu nie ma problemu.
Dzisiaj wieczorem postanowiłem to dokładniej sprawdzić.
Keyless pozwala mi otworzyć auto korzystając ze wszystkich drzwi tylko nie od drzwi kierowcy.
Mogę szarpać klamkę kierowcy i samochód się nie otwiera.
Czarny przycisk na klamce działa i mogę auto zamknąć (zarówno przycisk na klamce drzwi kierowcy jak i przycisk na klamce drzwi pasażera).
Z tego co widzę po filmikach na Youtubie, anteny są dwie.
Jedna w kolumnie centralnej za panelem klimatyzacji, druga znajduje się pod schowkiem podłokietnika.
Z racji że drzwi inne niż kierowcy działają, plus bagażnik również otwiera się bezproblemowo, początkowo podejrzewałem słaby akumulator.
Ten niestety naładował się dosyć szybko (bo ostatnio byłem w wielu trasach i miał okazję się doładować) więc to nie kwestia słabego akumulatora.
Czy pozostaje w takim razie tylko i wyłącznie wyciągnięcie zaślepki i odkręcenie klamki?
coś czuję że drucik trzeba będzie sprawdzić ale znalazłem tylko filmiki gdzie demontowana jest klamka bez keyless.
Błędów w komputerze brak.
Reset modułów DDM i PDM zrobiony ale te moduły raczej nie mają nic wspólnego z klamkami keyless.
edit znalazłem filmik z Fiesty i będzie tak samo w Focusie. do sprawdzenia przewód na przodzie klamki.
Jak widziałem nagrania z Focusa to demontaż klamki odbywa się w ten sam sposób
https://youtu.be/tZtWci4pU8g