Cytat:
|
To jak mechanicy szanują miejsce pracy i narzędzia przekłada się na to jak szanują twój zostawiony samochód.
|
Z drugiej strony... W ASO warsztat aż lśni, a potrafią "zapomnieć wymienić"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jego miejsce pracy, jeśli lubi pracować w syfie to jego sprawa dopóki będzie wykonywać swoją pracę rzetelnie. Ja mam mega szacunek do swojego mechanika za akcję z EGRem. Zawór padł, trzeba było wymienić - to było wiadomo, bo na komputerze wpadły wykluczające się błędy. Po wymianie okazało się, że dalej są jakieś dziwne problemy i po paru miesiącach i kilku tys. km problem zaczął wracać. Wzięli auto na warsztat, sprawdzili jeszcze raz wszystko, oczywiście wszystko w ramach gwarancji. Pochodziło miesiąc i znowu błędy. Na stole EGR działa przepisowo, w aucie po jakimś czasie robi problemy. Wziął koszt na klatę i zamówił nowy EGR, zamontował i problemy minęły - ale miał świadomość, że za poprzedni nowy zawór nikt mu reklamacji w hurtowni nie przyjmie ani nie zapłaci. Chciałem dorzucić coś od siebie, bo musieli w sumie 3 razy tą operację przeprowadzać, ale honorowo się postawił i ani grosza nie chciał. Tak więc mam do niego zaufanie, wiem że bierze za części 10-20% więcej niż jakbym sam zamawiał, ale najwyraźniej jest to kasa "na nieprzewidziane sytuacje", więc nie mam z tym problemu.
Podoba mi się też podejście pt. "jak pilna jest naprawa". Przegląd okresowy umawiam 2 tygodnie naprzód, ale jak mi pękła sprężyna w zawieszeniu to odstawiając im samochód praktycznie z trasy był gotowy 2 dni później. Z drugiej strony ja też uczciwie mówię, kiedy mi się spieszy, a kiedy mogą go trzymać choćby tydzień, bo nie mam potrzeby korzystać z samochodu a awaryjnie jest jeszcze drugie auto.