Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 08-01-2021, 15:45   #1786
gucio770920
ford::average

Imię: Michał
Model: Focus kombi MK4
Silnik: 1,5 Ecoblue 120KM ZTDA
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Cytat:
Napisał Maciek01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak mam 1.5 ecoblue 120km,dzisiaj sprawdzone, jak próbuję wrzucić bieg bez wciśnięcia sprzęgła, to terkotanie ustaje, ostatnio na parkingu zagadałem gościa w st line, bo stał z włączonym silnikiem i usłyszałem znajomy dźwięk, auto kupione w listopadzie ubiegłego roku, ale to starszy tutejszy więc myślał, że tak być musi i tyle.
Czyli dokładnie tak jak u mnie, też ustaje stukanie jak dopchnę lekko drążek zmiany biegów i zaczyna stukać jak puszczę. Myślałem wymienić olej w skrzyni na jakiś trochę gęstszy licząc na to, że może by to jakoś ją uciszyło, uszczelniło, bo teraz fabrycznie to pewnie leją jakąś rzadziznę jak woda aby tylko jak najniższe opory były, bo wiadomo auto musi spełniać przede wszystkim normy spalin itp, ale jak kiedyś odpaliłem auto na mrozie tak z -5 stopni (a taka temperatura już powinna zagęścić trochę olej w skrzyni) to po 20 sekundach po odpalenia silnika słyszałem to stukanie więc pomysł na wymianę oleju na gęstszy nie ma chyba sensu.
Myślałem że tylko moje auto ma taki problem bo raczej w necie trudno znaleźć jakieś informację że to częsty przypadek, ale skoro stukanie jest i u ciebie i jeszcze u kogoś dokładnie to samo, to wygląda na to że jest to jakaś niedoróbka a może u wszystkich z tym silnikiem 1,5 ecoblue i z tą skrzynią (benzynowe mają inne skrzynie) jest to stukanie tylko nie wszyscy to słyszą albo myślą że tak ma być.
Jak byś znalazł jakieś rozwiązanie tej sprawy daj znać, oczywiście gdy ja coś się dowiem to również podzielę informacją.

Bump:
Cytat:
Napisał tryhp3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie też cos terkocze od nowości na zimnym silniku. 1.5 diesel.
Tylko jak rozumiem występuje dwa problemy, ze stukami i są związane ze skrzynią:
1. Stuk przy zmianie biegów.
2. Ciągłe terkotanie
?
wygląda na to że, są w tych skrzyniach dokładnie tak jak piszesz dwa rodzaje stukania:

1. stukanie przy zmianie biegów - którego u mnie nie ma i nawet nie bardzo wiem w jakim dokładnie przypadku się ono objawia (a ucho mam bardzo wyczulone na tym punkcie) ale piszą o tym problemie na forum - swoją drogą może ktoś by opisał dokładnie moment występowania owych stuków, i w jakich skrzyniach z jakim silnikiem to występuje.

2. ciągłe klepanie na biegu jałowym, czasem na kilka sekund zanikające dotyczy chyba tylko diesla 1,5 ecoblue (przynajmniej ja taki mam) a 2.0 to nie wiem, może ktoś kto to usłyszy z silnikiem 2,0 ecoblue się ujawni - ustające po lekkim dopchnięciu lewarka zmiany biegów np na 3 bieg ale nie wciskając sprzęgła i ten problem jest właśnie u mnie. Można z tym jeździć ale akurat mnie to w****ia, zwłaszcza jak wydajesz nie małe pieniądze na nowe auto i tuż po wyjeździe z salonu coś stuka w skrzyni a serwis rozkłada ręce i mówi jak jeździ to nie ma problemu. - dla mnie to koniec przygody z fordem raz na zawsze.

Ostatnio edytowane przez gucio770920 ; 08-01-2021 o 16:14
gucio770920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem