Cytat:
|
Panowie, dzisiaj napisałem do gościa w moim salonie i pytam, czy może znaleźli receptę na to upiorne terkotanie w 1.5 ecoblue. A on mi na to:"przeszukałem system Forda i znalazłem coś:
Odnosi się do odgłosów stukania w stanie spoczynku z obszaru transmisji . Istnieje osłona przeciwpyłowa przekładni, która wymaga dodatkowej izolacji, co zmniejszy słyszalny hałas." To dosłowne tłumaczenie, ale czekam na telefon kiedy mam do nich jechać. Jest cień szansy, że może się tego hałasu pozbędę. Dam oczywiście Wam znać jak wrócę z salonu. Pozdrawiam
|
Muszę cię zmartwić, u mnie gdy zgłosiłem to klepanie w serwisie na jałowym też zaproponowali montaż jakiegoś dodatkowego wyciszenia, jakaś gąbeczka czy coś takiego, ale kompletnie nic to nie dało, zresztą sami się trochę śmiali z tego. Oni podklejają jakąś gąbkę na osłonę między silnikiem a skrzynią a te stuki pochodzą ewidentnie ze skrzyni, gdyby te stuki pochodziły z okolic dwumasy to może coś by tam dało, ale w naszym przypadku nie ma to sensu.
Myślę że marny serwis forda wymyślił takie pudrowanie syfa dla klientów którzy mają auta na końcówce gwarancji a już tam jakieś delikatne stukanie pochodzi z okolic dwumasy, więc aby przeciągnąć klienta jeszcze parę miesięcy aż gwarancja minie, opracowali procedure lekkiego wyciszenia z okolic dwumasy, przynajmniej klientowi się wydaje że coś tam zrobili i tyle.
W moim czy Twoim przypadku problem leży w środku skrzyni biegów i to nic nie da, a tępaki w serwisie przeglądają w komputerze co zrobić gdy klientowi coś tam stuka i znajdują tam jakąś procedurę wyciszenia (która dotyczy pewnie dwumasy) ale to nic nie da w naszym przypadku.
Chcesz to jedź niech Ci założą tą gąbkę ale gwarantuję, że nie zobaczysz żadnej różnicy.