Odp: Działanie Start-Stop ASS
kolego,
No chyba właśnie źle mnie zrozumiałeś, ja to rozumiem inaczej. Wartość prądu zależy od przyłożonego napięcia i oporu wewnętrznego akumulatora. Akumulator z wysoką sprawnością ma mały opór i prąd przy stały napięciu szybko opada (prawo Ohma). To nie jest tak że po uruchomieniu silnika prąd ładowania jest 2A, pierwsze dwie sekundy jest w wysokości kilkudziesięciu amper, ale najważniejsze że bardzo szybko spada do minimalnych wartości.
Ładując ładowarką, prąd max. powinien być 1/10 pojemności akumulatora (w moim przypadku to 8A), napięcie końcowe powinno być 14,9V (w przypadku AGM, a kwasowych 16,2V), i przy prądzie rzędu 1A stan wysycania powinien trwać nawet kilka godzin.
Jeżeli sprawność jest rzędu 80%, to prąd przez kilka-kilkanaście minut (nie liczę pierwszych sekund) ma wartość ok. 20A - a to już powoduje po jakimś czasie opad mas czynnych- śmierć akumulatora.
A pewnie przy sprawności 60% i niżej - prąd płynący do akumulatora będzie 30A bądź 40A przez kilkanaście minut.
Moim zdaniem ważne jest utrzymywanie jak najwyższej sprawności akumulatora by ograniczać wysokie prądy ładowania, może nie zawsze warto wyłączać silnik by go po 3-4-5 minutach uruchomić ponownie - bo szybko stracimy tą wysoką sprawność aku- tu masz rację.
Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, czy chodzi o urządzenia włączane przy uruchomionym silniku? One nie wpływają na wartość prądu ładującego aku.
W ostatniej tezie, myślę że mylisz akumulatory Li-lon z kwasiakami - fakt, Li-lon nie powinny być ładowane do 100%.
Mam nadzieję że teraz moja wypowiedź będzie bardziej zrozumiała ...
Ostatnio edytowane przez Marcin M75 ; 12-01-2021 o 20:27
|