View Single Post
Stary 14-01-2021, 21:38   #7
Drizzt06
ford::beginner

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Alternator ładuje wysokim (> 15V) napięciem przy start-stop?

OK, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Zatem upewniając się, że rozumiem ideę - EFB należy kupić nie dlatego, że jego będzie ładował przy niższym napięciu, a dlatego, że właśnie jest wskazane, aby był ładowany przy wysokim napięciu i on w odróżnieniu od kwasowo-ołowiowego po prostu ma szanse to przetrwać więcej niż 2 lata, tak?
I to że ja wyłączam system SS nic nie zmienia w kontekście wybieranego napięcia przez inteligentne ładowanie?

Cytat:
Napisał firlej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zresetuj BMS i po problemie...
To po co żeby auto wykryło, iż ma akumulator typu EFB?

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie dziwię się że kwasówka padła po 2 latach.Dziwię się, że miałeś kwasówkę
Przyznam, że wtedy niestety nawet nie wiedziałem, że do mojego auta taki jest potrzebny. Po kupnie auta, przed zimą pojechałem przetestować akumulator i wtedy doradzono mi taki. Nie wiem czy dlatego, że poprzedni również był tego typu i sprzedawca się tym zasugerował czy po prostu się nie znał. Co gorsza, teraz sytuacja się powtórzyła i znów taki mi doradzono w innym punkcie:/ A najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że przecież akumulatory EFB są droższe, więc w interesie sprzedawcy było mi taki polecić/wcisnąć. Czyli chyba niewiedza a nie zła wola.
No ale nic. Więc ten może wciąż uda mi się sprzedać po jakiejś sensownej cenie, a kupię EFB. Btw. taki mam:
https://www.varta-automotive.pl/pl-p...ic/580-406-074
Raptem kilka razy z nim jechałem i stąd ten pomysł z odłączeniem inteligentnego ładowania, aby móc jego używać skoro nowy, a żeby go nie gotowało.

Cytat:
Napisał arturmsi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Drizzt, po odpięciu bms-a w focusie mk3.5 napięcie wcale nie staje się stałe o którym wspominasz, w zależności od temperatury i stopnia naładowania waha się aż do 15.2v przy obecnych temperaturach w okolicy zera i niżej, też mam zwykły aku bo jest oryginalnie bez s/s.
To ciekawe co piszesz. Fakt, że ja tych prób nie wykonałem jakoś bardzo dużo, ale było ich kilka i zawsze napięcie było bardzo zbliżone o ile nie identyczne. Też na ile mi tłumaczono to tak działa regulator pozbawiony dodatkowej logiki.
Aha, i ten odpięty kabel z tego co wiem to idzie do PCM.
Cytat:
Napisał arturmsi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio bawiłem się forscanem żeby podejrzeć jakie mam ustawienia w module bcmii, mam tam ustawienie:
Battery Monitor Sensor--With battery monitor sensor
a druga opcja jak podejrzewam do start stopu i aku efb to: with battery sensor, recovery charge ability.
Ciekawe jak jest u Ciebie, przestawienie na zwykłe monitorowanie mogłoby pomóc żyć zwykłemu kawasiakowi bo nie było by dużych ładowań przy hamowaniu silnikiem.
Dzięki za info! Poproszę znajomego, aby znów się podpiął i zobaczę co jest u mnie. Swoją drogą u mnie nawet na postoju jest takie wysokie ładowanie. Uruchamiam silnik, a napięcie stopniowo rośnie aż po paru minutach dochodzi do około 15,5V i na takim się stabilizuje. Jedyne co może je obniżyć to jak uruchomię więcej odbiorników (grzanie szyb itp.).

Ostatnio edytowane przez Drizzt06 ; 14-01-2021 o 21:42
Drizzt06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem