Temat: [Mondeo 2014- ] Spalanie vs maks. zasięg
View Single Post
Stary 15-01-2021, 23:34   #83
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
Domyślnie Odp: Spalanie vs maks. zasięg

Nigdy nie byłem mistrzem jazdy o kropelce, wręcz przeciwnie, na forach czytałem wyniki kolegów dla mnie nie do osiągnięcia. Zastanawiałem się co robię źle? Do tej pory nie wiem. Mondeo to pierwsze moje tak oszczędne auto. Może też się zestarzałem i noga coraz lżejsza? Nie szukam na siłę oszczędności, jadę tak żeby jazda sprawiała przyjemność, zawsze jestem raczej tym z przodu, nie odpuszczam okazji do wyprzedzania, nie umiem jechać "grzecznie" w sznureczku. To co mi przychodzi do głowy, aby się usprawiedliwić:
1. Skrzynia PS moim zdaniem pomaga znacznie obniżyć spalanie, jeżdżę w pracy takim samym mondeo tylko z manuałem i tam jest średnia 1l w górę, tylko że tamtym jeździ jeszcze jedna osoba, więc może to nie do końca miarodajny przykład.
2. Moje auto ma podniesioną moc i moment
3. Silnik jako nowy został potraktowany specyfikiem o nazwie Xado New Car, który teoretycznie ma miedzy innymi również obniżać spalanie
4. Zawsze do paliwa dolewam uszlachetniaczy, które też teoretycznie mają coś tam oszczędzać, aktualnie Olilem Hybrogen

Może te wszystkie punkty mają na to wpływ, może nie. Nie wiem. W każdym razie moja średnia z 24 tys km wcale nie jest niska i wynosi 6.9 l/100 km, ale ok 70% to jazda w małym mieście, na krótkich odcinkach, gdzie spalanie nie jest niskie.

Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem