View Single Post
Stary 17-01-2021, 07:45   #9
EW1
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
Domyślnie Odp: Światła dzienne duolight zamiast halogenów - pytanie o podłączenie

Sam już rozgryzłeś co i jak więc tylko podpowiem ,że w pozycji "0" nie ma żadnych świateł a dzienne i mijania po zmierzchu masz tylko w pozycji auto. Po włożeniu R15 i F135 nic więcej nie trzeba robić (nie trzeba nic programować) ale sprawdź czy faktycznie masz piny w miejscu R15 co oznacza że GEM obsługuje tzw światła skandynawskie . Mogę jeszcze podpowiedzieć że można zrobić by światła w pozycji auto zapalały się dopiero po uruchomieniu silnika ale to potrzeba przekaźnik sterowany wzrostem napięcia i wpiąć go na wyjściu z włącznika świateł w kabel idący na GEM , wtedy GEM dostaje informację o włączeniu świateł nie po włączeniu zapłonu a po uruchomieniu silnika (wzroście napięcia). Tego jeszcze nie zrobiłem u siebie bo korzystam z pozycji "0" ale tak można
Odnośnie przeciągania kabli przez przelotkę to robiłem to batem od anteny CB radia bo jest na końcu cienki więc przelotki nie ruszałem a kabel przylutowany do końca anteny łatwo już przeszedł . Aby sprawdzić instalację zbiorniczka płynu musisz odkręcić nadkole i wtedy dojdziesz do wtyczki . Ja nie miałem instalacji i dokładałem piny oraz oczywiście podmieniałem zbiorniczek płynu na taki z czujnikiem i kabelkami od czujnika do kostki .
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem