Temat: [Mondeo 2014- ] Częste wypalanie DPF DW10F
View Single Post
Stary 18-01-2021, 19:40   #37
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: wypalanie DPF co ~100 km

No więc zrobiłem pomiary - na zewnątrz -10 C. Po rannym uruchomieniu auta (garaż, 0C) zrobiłem pierwszy pomiar i wyszło że DPF jest tuż przed regeneracją Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. DPF LOAD 91%, DPF_DP 2.4 kPa (zimny wydech!), Następny pomiar zrobiłem po przejechaniu paru km. DPF_LOAD wzrósł do 99% ale ciśnienie spadło do 1.4 kPa Podczas dojazdu temperatura ledwo doszła do końca niebieskiego. Pomiary na biegu jałowym pokazują jak szybko rosło załadowanie DPFa na zimnym silniku. Następnie dojechałem do pracy 10 km i zrobiłem pomiary dla różnych wartości obrotów. Na koniec bieg jałowy, DPF_DP 1.1 kPa, DPF_Load 106%. EGR_ERR cały czas "lata" - dla mnie to normalne, szpilka pokazuje że parametry się zmieniły, wystąpiła różnica nastwy vs. rzeczywistego ustawienia (np. zmiana biegu). Zawór jest mechaniczny więc ma bezwładność.
W następnym poście opiszę co działo się przy powrocie z pracy, kiedy postanowiłem wypalić dziada na obwodnicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 18-01-2021 o 20:01
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem