Temat: [Mondeo 2014- ] Częste wypalanie DPF DW10F
View Single Post
Stary 19-01-2021, 06:47   #39
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: wypalanie DPF co ~100 km

Z 91% na 99% urosło na odcinku około 5-6 km. Kolejne 3% przybyła po następnych 4-5 km (silnik juz się dogrzewał tj. 70C Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Porównaj sobie MAF_A na zimno i po rozgrzaniu - to będzie indykatorem spalania chwilowego

Po pracy wyruszyłem na obwodnicę. Na dojeździe (ok. 5 km) silnik nagrzał się do końca niebieskiego (70C) ale wypalanie oczywiście nie rozpoczęło się. Na obwodnicy 130 km/h (obroty ok. 2500) temperatura natychmiast wskoczyła do pionu i rozpoczeło się wypalanie, więc zjechałem po 3km (pierwszy zjazd) i odczytałem wartości DPF_LOAD 86%. Powrót na obwodnicę i jazda aż wypalanie zostało zakończone (w sumie ok. 15 min). DPF_LOAD spadło do 4% i wtedy odczytałem kolejne wartości dla różnych prędkości obrotowych. Wróciłem na obwodnicę i kontynuowałem jazdę przez kolejne 5-6 km - DPF LOAD dalej spadał do 2% czyli było wypalanie naturalne (ok. 10 min). Na koniec DPF+_DP na jałowym 0.5 kPa. Ciśnienia przy pozostałych prędkościach obrotowych możesz sobie porównać (ale dla ok. 2800 obr spadła z 17 kPa do mniej więcej 11 kPa). Jak widać na pomiar ciśnienia ma wpływ temperatura silnika i wydeczu. Na jałowym na zimnym było 2.4 kPa z załadowanym filtrem. Po rozgrzaniu wydechu DP spadło do 1.1 kPa i po wypaleniu filtra do 0.5 kPa. Za chwilę pojadę do biura i zobaczę jak będzie dzisiaj. Zmienię tez mierzone parametry (usunę EGR_ERR bo nic nie wnosi, natomiast dodam temp. silnika) Zobaczę czy nie ma innego parametru EGR który pokazuje nastawę i jak zmienia się w czasie - to może miec wpływ na dynamike wzrostu DPF_LOAD

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 19-01-2021 o 09:04
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem