View Single Post
Stary 20-01-2021, 00:29   #13
hub101
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Jak się Wam jeździ na oponach całorocznych w taką pogodę- zimą ?

To ja też dołożę coś od siebie. Używałem do tej pory letnich Continentali ContiPremiumContact 5, a zimówek Semperitów Speed Grip 2 (swego czasu miały dobre oceny cena vs. hamowanie vs. hałas.
Ale w związku z tym, że większość tras robię po mieście. Uznałem, że fajnie byłoby spróbować pośmigać na tych całorocznych kapciach. No i kupiłem w czerwcu Continental AllSeasonContact 205/60R16 96V XL
Przyznam szczerze, że muszę się zgodzić z tymi opiniami, które czytałem w sieci. W lecie świetnie się prowadzą zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni. Nie odczuwałem praktycznie żadnej różnicy pomiędzy tymi AllSeason a tymi PremiumContact5. Może jednak są bardziej "mułowate" od tych letnich. Ale to naprawdę minimalna i ledwo odczuwalna różnica. A jeżeli chodzi o jazdę teraz, kiedy na peryferiach miasta nie są tak odśnieżone i posypane ulice, to przyznam że miałem duszę na ramieniu jak wyjeżdżałem na nich pierwszy raz. Jednak potestowałem sobie trochę i na placu i na pustych uliczkach pełnych śniegu i błota poślizgowego i musze przyznać, że są bez porównania lepsze od tych zimowych Semperitów, pod każdym względem. Gdybym miał jeszcze raz je kupić. To brałbym w ciemno.
hub101 jest offline   Odpowiedź z Cytatem