Temat: [Mondeo 2014- ] Utrata temperatury
View Single Post
Stary 20-01-2021, 06:25   #1
Szpanerq
ford::amateur

Imię: Rafal
Model: Mondeo MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1.8B, 2.0 TDCI
Rocznik: 2004, 2017
Domyślnie Utrata temperatury

Witam,

Mam pytanie odnośnie temperatury Mondeo MK5 2.0 TDCI 2017:

Przy ostatnich mrozach zaobserwowałem że po uruchomieniu nawiewów traci temperaturę silnika, tzn.: po odpaleniu i przejechaniu kilku km, gdy silnik "ma juz temperaturę" ( wskazówka jest pionowo ) uruchamiam dmuchawę i przy wolnej jeździe silnik traci temperaturę ( wskazówka spada aż do niebieskiego pola ). W niedzielę po przejechaniu ok. 100 km ( fakt dość wolno, bo było ślisko i jak nie jedna posypywarka to inna i się toczyłem max 60km/h ) silnik nie uzyskał prawidłowej temperatury z uruchomioną dmuchawą. Dopiero gdy wjechałem na drogę ekspresową i dobiłem do tych 100-120km/h temperatura silnika była w porządku nawet gdy działał nawiew ciepłego powietrza do kabiny.

Do tej pory miałem jedną pewną diagnozę: termostat.

Wczoraj byłem na serwisie - auto jest na gwarancji ( kupiłem używane z salonu Forda ). I uzyskałem informację, że "te silniki tak mają".

I teraz pytanie, czy to jest normalne, że pomimo przejechania np. 30 km drogą ekspresową z prędkością 100-120kmh i zjechaniu z trasy dosłownie po 2-3 minutach wolnej drogi temperatura silnika zaczyna spadać, czy jednak warto oddać auto na diagnostykę bo coś jest nie tak ?

Czy to jest bezpieczne dla silnika, jeżeli po nagrzaniu temperatura spadnie do niebieskiego pola ? Czy lepiej wtedy wyłączyć te nawiewy odczekać i znowu je włączyć ?

P.S. Powietrze z nawiewów zawsze jest ciepłe, nawet gdy temperatura silnika spada do niebieskiego pola.
Szpanerq jest offline   Odpowiedź z Cytatem