View Single Post
Stary 20-01-2021, 15:39   #6
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Czy wymieniać samemu uszczelkę pokrywy zaworów jeśli i tak jest do zrobienia roz

Dziękuję.

Numer uszczelki widzę, że pokrywa się z tym co podejrzewałem.

1704081 - For Camshaft Cover BM5G-6M293-DB/DC//DE/DF
from 03.01.2011, Focus 2011-

1846427 - For Camshaft Cover BM5G-6M293-DG
from 03.01.2011, Focus 2011-

Tak coś podejrzewałem, że ta pierwsza będzie bardziej "pasująca".

Nie mówię, że będzie, ale kto wie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No nic. Przedzwonię do Forda i zobaczę co i jak.

Bump:
Cytat:
Napisał sylwesterz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy wymianie paska rozrządu nie musisz zdejmować pokrywy zaworów, więc nie ma wymiany uszczelki pokrywy.

Jeśli masz klucz dynamometryczny i informacje o momencie dokręcania śrub, to mógłbyś sam wymienić uszczelkę, ale jeśli chcesz się doktoryzować z popychacza, to pewnie będziesz chciał zdjąć pompę paliwa, co może pociągnąć wymianę kolejnej uszczelki pompy.

Pokrywa zaworów:
https://ford.7zap.com/en/car/53/1.28...4/15452/67278/
Pompa paliwa na pokrywie:
https://ford.7zap.com/en/car/53/1.28...4/15446/67239/
Liczyłem, że może właśnie ściągają.
Szkoda.
Pozostaje mi podpytać Forda ile sobie skasuję i albo zapłacić, albo robić sam.
Z popychaczem jeszcze nie robiłem żadnego rozeznania ile byłoby przy tym roboty.
Biorąc pod uwagę schematy, to przydałoby się to zrobić "na raz" a nie rozbierać wszystko to samo dwa razy.
Moment jest 10Nm.
Klucz niby mam (choć muszę sprawdzić, czy schodzi tak nisko jak do 10Nm).
Musiałbym zapewne też doszukać się kolejności dokręcania śrub (od środka na zewnątrz) bo na razie znalazłem tylko 2.0L Mondeo Duratec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem