View Single Post
Stary 21-01-2021, 19:17   #13
texas
ford::average

Imię: Marcin
Model: Ford Mondeo Estate(kombi :) ), Focus MK2 1.8 Tdci 2008 Facelift
Silnik: 1.6TdCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Światła dzienne duolight zamiast halogenów - pytanie o podłączenie

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdź tylko wcześniej czy w kostce od zasilania pompek płynu do spryskiwaczy nie masz przypadkiem pinów od kontroli poziomu. Ja miałem, więc u mnie było praktycznie plug and play. Podmieniłem cały zbiornik na taki z czujnikiem, było taniej i łatwiej niż kupować sam czujnik i wiercić otwór w swoim (niestety nie ma zaślepki).
Z reguly jest taka spora 6-pinowa kostka(2 przewody spryskiwacz szyb, 2 spryskiwacz reflektorów, 2 przewody na czujnik poziomu który nota bene jest taki sam jak w np Mondeo MK4) pod nadkolem , jak również co zabawne chyba wszystkie Fokusy MK2 Facelift mają kostkę do przedniego czujnika poziomowania reflektorów.

Bump:
Cytat:
Napisał Eneen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tym włączaniem po zapłonie to jest tak, że nie jest różowo. Tutaj jest link do rozporządzenia. W tabeli na str. 66-67 jest napisane, że powinny (czyli muszą) się włączać wraz z zapłonem z odnosnikiem 48 czyli dla aut rejestrowanych przed grudniem 2009 można mieć opcję wyłączenia. Problem w tym, że w wyniku kontroli lub konsekwencji wypadku ktoś może zobaczyć, że da się je wyłączyć co prowadzić może do kolejnych problemów i konieczności udowadniania, że się nie jest koniem, szczególnie, że dotyczy to świateł zamontowanych dodatkowo, a nie fabrycznie.
Wg tego szkolenia policjanci raczej nie będą dyskutować, jeżeli oczywiście zauważą, a ubezpieczyciel skutecznie może uprzykrzyć życie.

Z tego co widzę jedno z rozwiązań to podłączenie zasilania do F110. Szukam teraz gdzie najprościej podłączyć "postojówkowy".
Ja mam DTRL ledowe podłączone w komorze silnika do jednego z nie używanych gniazd bezpieczników pojawia się na nim napięcie wraz z zapłonem i zanika jakieś 5-10 s po zgaszeniu silnika, tylko że u mnie światła do jazdy dziennej się wyłączają jak włączę światła mijania (mam Angel Eyes podłączone przez dodatkowy moduł sterująco-zasilający).
texas jest offline   Odpowiedź z Cytatem