Temat: [Focus 2008-2011] pedał sprzęgła nie odbija do końca..
View Single Post
Stary 24-01-2021, 19:08   #14
apt
ford::amateur

Imię: Fabian
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: pedał sprzęgła nie odbija do końca..

Cytat:
Napisał Pawel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tyle razy już pisałem, do znudzenia, że najczęstszą przyczyną takich zachowań i objawów działania jest pompka sprzęgłowa.
Jest ona na wierzchu, nie jest droga, łatwo ją zmienić, nawet dla laika.
Czesc,
mam taki sam problem jak tomtom737. U mnie Focus Mk3 1.6 tdci 115km 2013 124000. Rok temu (sty 2020) wymiana plynu hamulcowego i przez rok spokoj. Teraz zima styczen 2021, problem wrocil. Poczytalem na forach, i zrobiona wymiana pompki sprzegla, oraz przetoczony caly plyn. Tydzien bylo ok, i znowu to samo. Jestem przed kolejna wizyta u mechanika, wiec zobaczymy.
U mnie nie ma problemu z wrzucaniem biegow w ogole. Problem z nieodbijajacym pedalem sprzegla jest albo zaraz przy starcie, kiedy auto troche czasu postało, albo po przejechaniu dluzszego odcinka, kiedy nie ma potrzeby zmieniac biegow itd. (moze to byc i 5km i 50km) zawsze jest to dluzszy odcinek kiedy pedal nie jest w uzyciu. Podczas jazy typowo miejskiej, kiedy caly czas jest praca sprzeglo-hamulec-gaz, problemu niema.
Do tego, czytajac fora zauwazylem (u mnie tez), ze prawie wszystkim problem pojawia sie zima, przy niskich temperaturach (moze sie myle).
Znalazl ktos rozwiazanie? Jest na ten problem jakies sensowne wytlumaczenie?
Poz.

Bump: Czytam anglojęzyczne fora (Focus to popularna marka w USA czy UK). Znalazłem kilka wątków, gdzie piszą, że po wymianie pompy sprzęgła lub płynu, należy bardzo dokładnie odpowietrzyć układ lub ponowić odpowietrzanie jeśli problem wraca. Przykład ( uzytkownik mapco ) https://www.focusrs.org/threads/clutch-pedal-sticking-to-floor.18194/page-3
Jeśli ktoś coś więcej może napisać o tym problemie to serdeczna prośba o pomoc.
Pozdrawiam.
apt jest offline   Odpowiedź z Cytatem