Temat: [Mondeo 2007-2014] Dpf - bład p2002 co z tym zrobić ?
View Single Post
Stary 26-01-2021, 15:12   #105
FastMan
ford::amateur

Imię: Dawid
Model: Mondeo
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Błąd P2002 - paląca się kontrolka check engine

Cześć, i u mnie pojawił się problem z wyskakującym check engine. Mondeo MK4 2008 2.0tdci 140km. Na przestrzeni 2000km wyskoczył 3 razy, zawsze przy dynamiczniejszym przyśpieszaniu.

Pierwsze co to chciałem sprawdzić jakoś te wężyki i sprawdziłem w forscanie czujnik różnicy ciśnień i w zakresie obrotów 0-3000rpm czujnik pokazuje wartości 0-2, czyli z tego co czytałem filtr czysty, czujnik działa, wężyki powinny być okej.
Pod samochód jeszcze nie zaglądałem, od razu pytanie czy te wężyki jakoś zobaczę jak podniosę auto na lewarku i się tam wczołgam? Czy to jest osłonięte jakąś osłoną i trzeba coś najpierw zdemontować? W ogóle w którym dokładniej miejscu szukać, zapewne po środku, ale bardziej z przodu, tyłu auta?

Błąd nie wyskakuje od razu przy każdym przyśpieszaniu, tylko czasem zrobię 500km i dopiero wtedy.

Forscan pokazuje, że DPF średnio wypala się co około 600km i nie było zarejestrowanych żadnych nieudanych prób wypalania.

Poniżej wklejam kod błędu.

===PCM DTC P2002:00-EC===
Kod: P2002 - Wydajność oddzielacza cząsteczek stałych poniżej wartości progowej (rząd cylindrów 1)

Status:
- DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC
- Test nie został ukończony

Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).

Szczegóły kodów usterek

Przyczyną tego kodu DTC może być:

Brak filtru cząstek stałych

Przewody czujnika ciśnienia różnicowego nieprawidłowo zamontowane lub uszkodzone

Ograniczenie/blokada w układzie wlotu powietrza.

Sprawdź następujące elementy:

Sprawdz, czy czujnik cisnienia róznicowego i przewody sa nieuszkodzone i nie sa zatkane.

Sprawdź, czy filtr jest zamontowany

===END PCM DTC P2002:00-EC===
FastMan jest offline   Odpowiedź z Cytatem