Temat: [Mondeo 2014- ] Jakie są najlepsze silniki?
View Single Post
Stary 27-01-2021, 11:35   #17
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Jakie są najlepsze silniki?

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak dla mnie "najlepszy" wiąże się z oczekiwaniami. Jeśli ktoś chce najmniej zawodny to pewnie będzie hybryda. Jeśli ktoś chce silnik o dużej kulturze pracy to weźmie benzynę. Jeśli ktoś godzi sie na kompromisy (napęd uniwersalny?) to wybierze TDCI tj. w miarę niezawodny, ekonomiczny ale w końcu diesel. Gdyby istniał silnik "optymalny" to nie byłoby tyle źródeł napędu do wyboru.
@hubixq - musisz jednak w pierwszej kolejności wytypować ToP5 najważniejszych cech jakie oczekujesz od auta i napędu ...
Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w miarę niezawodny, ekonomiczny ale w końcu diesel.
Pisząc " najlepszym motorem jaki znajdziesz w używanym fordzie to tdci" brałem pod uwagę:
1 Ze kolega @hubixq założył budżet nie najniższy, więc może znaleźć niezajeżdżonego klekota
3 Jak napisałem wyżej "jakie przeznaczenie będzie pojazdu"
2 Moje doświadczenie z tym motorem w okresie 11lat w czterech pojazdach, a jezdzę dłużo

Bump: Myśle że współczesne motory na PB i ON mają podobną awaryjność, te wszystkie eko systemy co były zarezerwowane dla diesla trafiają do silników na pb.

Ostatnio edytowane przez tomaszjan31 ; 27-01-2021 o 11:43
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem