Szarpanie silnika i metaliczny dźwięk przy gaszeniu silnika
Cześć,
Drodzy kierowcy zwracam się do was z prośbą ponieważ już sam nie wiem co mam począć z moim Fordem i szukam pomocy gdzie się tylko da.
Mam problem z Mondeo z 2007 roku, 1.8 TDCI 125km.
Mianowicie przy nagłym przyśpieszaniu silnik szarpie, najbardziej jest to odczuwalne na 3 biegu, problem delikatnie ustępuje jeśli silnik jest dobrze rozgrzany ale na zimnym jest tragedia, na 1 i 2 biegu nie czuć, że coś się dzieje, zaczyna się na 3 biegu i na nim jest to bardzo odczuwalne, przy bardzo delikatnym przyśpieszaniu nic nie czuć.
Dodatkowo przy gaszeniu silnika słychać wyraźnie taki metaliczny odgłos, przy wduszonym sprzęgle nic nie słychać podczas gaszenia.
W mondziaku wymieniłem wszystkie filtry, sprzęgło, dwumasę, wysprzęglik, półosie były wymieniane parę razy na inne i dalej nic nie pomagało. W końcu wymieniłem wszystkie wtryski bo na 2 i 4 pokazywał się błąd niewłaściwego ciśnienia w komorze spalania ale tylko podczas jazdy. Wtryski były używane i od razu po wyjechaniu od mechanika problem prawie znikł ponieważ nadal dało się wyczuć bardzo lekkie drgania podczas nagłego przyśpieszania. Niestety po 200-300 km problem znowu powrócił. Nadal także pozostaje problem z metalicznym dźwiękiem podczas gaszenia auta bez wduszonego sprzęgła.
Czy ktoś z was miał już może podobny problem i jakoś mu zaradził, bądź ma pomysł co może dolegać samochodowi ?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Mateusz A
|