View Single Post
Stary 31-01-2021, 19:00   #6
Bartekfocus1.6
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2009
Unhappy Nieznany kod usterki 244AO i czunik różnicy ciśnień DPF

Siemanko
z góry pragnę poinformować że nie znalazłem nigdzie na tym forum takiego przypadku jak mój.
Pacjentem jest mój Focus mk2 Fl 2009r 1.6TDCI 109KM , nie dawno wymieniłem wężyki od DPF do czujnika różnicy ciśnień bo były przetarte i przepalone. Na mierzyłęm je i wymieniłem , skasowałem błędy były dwa diagnozowałem i kasowałem przy użyciu Delphi. Po wszystkim jazda próbna i wszystko bangla jedzie i ma moc , po jezdzie jeszcze raz sprawdziłem błędy w sterowniku i powrócił ten Nieznany kod błędu 244AO dokładnie to.Olałem go na razie żeby zobaczyć co wyniknie dalej , i na drugi dzień już zapalił się CHECK Engine no i troszkę moc spadłą i jakby więcej pali jak kasuje go to i tak wraca i historia się powtarza.Najlepsze jest to że gdy robię test na liczniku to w ogóle nie ma żadnych DTC. Była jazda w trasie na ciężkim bucie cały czas na zapiętym Delphi do OBD sprawdzałem temperaturę w DPF wszystko wygląda że jest ok. Martwi mnie czujnik różnicy ciśnień bo cały czas pokazuje tą samą wartość 819kPa i w ogóle się nie zmienia bo już od kilku dni to obserwuję czy jezdziłem w trasie czy po mieście cały czas ta sama wartość i rozkminiam sobie czy aby czujnik różnicy ciśnień do DPFa nie jest uszkodzony, dodam że raz włączyło się wypalanie i wyłączyło zupełnie normalnie tak jak przed tymi usterkami było. Czy miał ktoś ten sam problem ? lub podobny proszę o pomoc
Dziękuje i pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez Bartekfocus1.6 ; 31-01-2021 o 19:03
Bartekfocus1.6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem