View Single Post
Stary 01-02-2021, 06:39   #55
jdkozak
ford::average

Imię: Darek
Model: Mustang Mach-e
Silnik: elektryczny
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Activ noice Control - opcja z wersji vignale

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... No i gratulacje ...
Nie obyło się też bez problemów.

Po w miarę bezproblemowej wymianie ACM, wymianie (drzwiowych) i dołożeniu (w desce rozdzielczej i słupkach D) głośników, dołożeniu DSP i montażu mikrofonów okazało się na początku, że system zamiast wyciszać dźwięk silnika, ewentualnie przy włączonej opcji ESE w DACMC (wzmocnienie dźwięku silnika) generować dźwięk silnika przy zbyt wysokich obrotach generował buczenie i dudnienie przy przyśpieszaniu.

Zgodnie z sugestią Marcina sprawdziłem połączenia poszczególnych wiązek między ACM i DSP ale żadnego błędnego połączenia nie stwierdziłem. Nie mniej sugestia Marcina przypomniała mi o moich wątpliwościach co do jednej wiązki, która już na etapie dokładania DSP wydawała mi się podejrzana gdyż numeracja pinów była niezgodna z zasadą numeracji pozostałych.

Chodzi o połączenie między pinami 8/20 w złączu c240a (ACM) a pinami 20/10 w złączy c4326a (DSP). Nie mając innego pomysłu zamieniłem miejscami przewody w złączu DSP i o dziwo problem zniknął.
Wygląda na to, że schemat dla s-max'a w etis'ie jest nieprawidłowy w zakresie tej jednej pary.
Ciekawe czy schemat od egde'a lub mondeo mk5 też jest taki sam w etis'ie?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg schemat ANC.jpg (97.4 KB, 79 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez jdkozak ; 01-02-2021 o 21:46
jdkozak jest offline   Odpowiedź z Cytatem