Temat: [Escape - Kuga USA] LPG do 1.5 Ecoboost 182 KM
View Single Post
Stary 07-02-2021, 18:50   #8
kopson
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019
Domyślnie Odp: LPG do 1.5 Ecoboost 182 KM

Cytat:
Napisał janco1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam instalację KME, komputer sterujący NEVO-SKY, reduktor KME GOLD GT, listwa wtryskowa KME Falcon, spalanie 12-13l./100 km. (cykl mieszany) gazu + około 2l. paliwa.
Przejechałem 35tyś. km. bezproblemowo. W uproszczeniu oszczędzasz około 25pln/100km.
Za instalację zapłaciłem 4800pln, w moim przypadku zwrot po 15 miesiącach.
Nie wiem jakim sposobem wychodzi ci oszczędność 25 zł na 100km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Prosty rachunek: koledze @Rabbus samochód spala 12l benzyny/100km x 4.70zł = 56,4zł, a Tobie spala 13l LPG/100km x 2.30 = 30 zł + 9,5 zł (2 litry benzyny), więc razem 39,5zł/100km. Oszczędność to ok.16,5-17 zł, a nie 25 zł !!!
Montując więc instalację LPG za prawie 5k zł, czas zwrotu kosztów z pewnością nie będzie aż tak szybki. Optymistycznie zakładając zamortyzuje się najwcześniej po ok.30 tys.km, ale nie policzyłem tu kosztów dodatkowych związanych z LPG, takich jak: droższe niż w zwykłym samochodzie przeglądy rejestracyjne, okresowe serwisowanie/regulacja instalacji w warsztacie itp.

Kiedyś pojechaliśmy ze znajomymi do kina w większym mieście. Ja zaparkowałem samochód za free pod kinem na parkingu podziemnym, a kolega nie wjechał swoim (auto z LPG, wiadomo, nie można), więc zaparkował na parkingu zewnętrznym płatnym 10 zł za czas pobytu. Niby niewiele, ale to wszystko są koszty związane z użytkowaniem samochodu z LPG!

Niektórzy mówią, że auto z LPG jeździ o połowę taniej, niż na benzynie, ale to bzdura. Realna oszczędność to mniej więcej 1/3.
Jeżeli ktoś robi dużo km rocznie, albo zamierza długo nie sprzedawać samochodu, to instalacja LPG ma sens. Ale w innych przypadkach wskazane jest dokładnie przekalkulować bilans zysków i strat.

Ostatnio edytowane przez kopson ; 07-02-2021 o 18:59
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem