Cytat:
|
[...]Silniki pracujące na dwóch cylindrach to też już powoli norma i nic się z tym nie zrobi. Jeszcze zatęsknicie za tymi trzycylindrówkami jak motoryzacja stanie się elektryczna i trzeba będzie ładować samochód co 200km.
|
Z tego też powodu hybrydy będą coraz milej widziane i wbrew pozorom będzie ich coraz więcej z mocami > 200 KM/momentami > 400 Nm (do wyboru).
Cytat:
|
Na koniec jeszcze kwestia 1,5EB. Miałem przez pierwsze kilometry wiele uwag do tego silnika ale dzisiaj uważam ze to bardzo udana jednostka. Pali mało, jest dynamiczny a w trybie trzycylindrowym pracuje wyjątkowo równo i kulturalnie.
|
Dopiero się okaże, czy dożyje 5, 10, a może 20 lat... w końcu kto by się martwił ekologią produkcji, a później utylizacji 1.5 tony szkodliwych substancji co 5-10 lat, a nie 30.
Wcale mi nie brakuje V6, V8 itp., a jeździć mogę kosiarką (w sumie mój 1.5 już tak brzmi
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), po prostu dostrzegam brak sensu w wielu wyłącznie doraźnych działaniach, gdy ekologię trzeba traktować holistycznie, a nie w wybranych kategoriach, bo w innych możemy sobie folgować.
Ale to wszystko OT, problemu by nie było, gdyby niektórym on nie przeszkadzał, a przyjdzie czas, że z przeszkadzania przerodzi się w poważny problem.