Cześć, mam pytanie do posiadaczy Focusa mk4, szczególnie w wersji kombi, być może nawet w szczególności wersja ST-Line (nie wiem czy to ma znaczenie, ale możliwe, że tak jest).
W obecnych warunkach drogowych często jeździmy po ulicach gdzie jest błoto pośniegowe/większe kałuże, piasek na drodze itp. Niesie się to z kół na nadkola, drzwi...
Auto ogólnie oceniam bardzo dobrze pod względem wyciszenia wnętrza, jednak swoim egzemplarzu zauważyłem pewną dość specyficzną zależność. W opisanych wyżej warunkach drogowych często słyszę odgłosy bezpośrednio przy lewym uchu (kierowca), dochodzące ze słupka B. Wyraźnie jest to zależne od tego, że spod kół chlapie (tylko w takich warunkach obecne są odgłosy). Jednocześnie nadkola nadmiernie nie hałasują. Wydaje mi się, że musi to być efekt przenoszenia się odgłosów po elementach konstrukcyjnych (próg, nakładki progowe w ST-Line?).
Jeździłem w życiu kilkoma autami i nie spotkałem się z tak wyraźnym odgłosem na wysokości słupka B.
Czy zauważyliście podobne odgłosy? Czy ktoś ma sensowne wyjaśnienie takiego zjawiska?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.