Temat: [Focus 2014-2018] Wymiana kompletnego silnika 1,5 ecoboost
View Single Post
Stary 11-02-2021, 13:54   #168
Piotr..
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wymiana kompletnego silnika 1,5 ecoboost

Tak jestem pewien tego przebiegu ponieważ jestem pierwszym właścicielem samochodu - kupiłem w salonie. No właśnie u mnie trochę przeciekała pompa, pewnie bym tego nie zauważył gdyby nie to że rozsypało się też łożysko i strasznie głośno się tłukła. Tak jak pisałem wyżej jak mechanik ściągnął pasek wielorowkowy to wtedy okazało się że jest w połowie już porwany, zaczęliśmy szukać przyczyny i okazało się że jedna z rolek jest delikatnie uszczerbiona, nie wiem jak mogło powstać to uszczerbienie i czy ma to związek z awarią pompy wody, ale przez to porwał się pasek. W zw. z tym mechanik sprawdził też drugą rolkę i okazało się że ona również ma już wyczuwalne oznaki zacierania się łożyska, więc wymieniłem obie rolki i pasek, oraz pompę wody. Przy okazji mechanik zaproponował, że skoro już wszystko jest rozebrane to nie wiele większym kosztem będzie też wymienić rozrząd co uznałem za rozsądne i tym sposobem wszystko zostało wymienione. Rozrząd kupiłem oryginalny zestaw Fomoco, pompa Doltz, pasek wielorowkowy oryginał Fomoco, rolki kupował mechanik - nie wiem co kupił ale mówił że nie jakieś chińczyki tylko coś z wyższej półki. Później jak oglądałem stary pasek rozrządu to ogólnie wyglądał ładnie, ale jak się trochę naciągnęło te ząbki to u ich podstawy widać było właśnie takie malutkie dziureczki. Mechanik powiedział że to bardzo wczesny objaw zużycia i że spokojnie jeszcze by się na tym pojeździło, ale jednak jest to potwierdzenie tego że nie warto czekać 10 lat do pierwszej wymiany, tylko skrócić ten interwał do maksymalnie 7-8 lat.

grzechu913:
"Masz w swoim silniku napinacza tego paska, bo u mnie w C-Max nie ma. Są tylko, rolka wału napędowego, pompa, klima i alternator., a widziałem na schematach że jest jeszcze napinacza, chyba że to w jakiś wersjach, gdzie pompa jest na rozrządzie?"

mechanik powiedział mi że u mnie pompa wody jest przymocowana do obudowy rozrządu, czy jakoś tak, nie pamiętam już dokładnie a nie jestem specjalistą. i również jeżeli dobrze pamiętam to u mnie występuje rolka prowadząca pasek wielorowkowy i do tego napinacz, ale głowy sobie na dam uciąć gdyż awarię tą miałem ponad pół roku temu.

"A ten pasek osprzętu aż w takim tragicznym stanie był przy takim przebiegu?"

paskowi pewnie nic by się nie stało gdyby nie ta uszczerbiona rolka która go popruła. Tak był w tragicznym stanie, w każdej chwili mógł się rozerwać.
Dalej to już poszło efektem domino, bo gdyby nie ta rolka to paska bym nie wymieniał, a wtedy też pewnie nie stwierdzono by usterki napinacza, a wtedy też pewnie nie wymieniłbym rozrządu, tylko samą pompę wody.

Ostatnio edytowane przez Piotr.. ; 11-02-2021 o 14:12
Piotr.. jest offline   Odpowiedź z Cytatem