Odp: 1.6 TDCi 95km szarpie podczas równej jazdy...
Niestety reset EGR niczego nie zmienił, dzisiaj jadąc do pracy jak tylko złapał te 70 stopni zaczęły się "jaja". Dodatkowo jak nie był jeszcze dobrze nagrzany to słychać jakby takie metaliczne klepanie chyba któregoś wtryskiwacza. Im mocniej przycisnę gaz tym bardziej to słychać. Jak się dobrze rozgrzeje to też słychać, ale mniej. Teraz mam wrażenie, że silnik pracuje twardo/szorstko, wcześniej pracował bardziej miękko. Błąd przekroczonej dawki jest na wszystkich 4 wtryskach. Jeszcze zamówię ten czujnik wysokiego ciśnienia (znalazłem z 1.6 HDI 2015 rok po przebiegu 30 tysięcy). Wymienię go.
Czy ten czujnik może powodować błędy na wszystkich wtryskach jednocześnie, przy tym nie wykazując żadnego błędu?
Ew. czy ktoś ma kogoś godnego polecenia w Nowym Sączu, kto mógłby mi to fachowo ogarnąć i nie zedrze ze mnie skóry? Tak jak pisałem ASO chce wymieniać wszystko metodą prób i błędów:/
Strasznie żałuję, że dałem się skusić na tego 1.6 tdci - wszędzie były super opinie, a jak się okazuje motor jest problematyczny.
|