Temat: [Transit 1994-2000] 2,5D 95r. - świeca płomieniowa
View Single Post
Stary 12-02-2021, 10:26   #289
marek230482
ford::average

Imię: Marek
Model: Transit VII
Silnik: 2,4 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 2,5D 95r. - świeca płomieniowa

Witam!
Pozwolę sobie odkopać temat bo wydaje mi się najbardziej stosowny.
Mam transita kampera 1995 po lifcie z lucasem 100KM. Silnik zawsze pali od strzała nawet jak było parę stopni mrozu. Ostatnio tego mrozu jest dużo więcej więc już kamperem nie jeżdżę. Ale dzisiaj postanowiłem go odpalić rano i trochę przestawić. Było -10 czy -12 stopni. Silnik nie odpalił. Fakt, że stał już z dobry miesiąc albo więcej i akumulatora nie dotykałem. Nie kręcił jakoś super dziarsko ale też nie było źle. Machnąłem ręką po poszedłem do domu ale nie dawało mi to spokoju. Przewertowałem temat skupiając się na świecy płomieniowej. Jak się oczytałem to zauważyłem, że mi się nigdy żadna kontrolka świecy żarowej nie paliła, nie mam pod maską żadnego przekaźnika niebieskiego, żadnej wtyczki serwisowej (jak od golarki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) i..... chyba nie mam nawet świecy płomieniowej.
Czy świeca płomieniowa powinna być wkręcona tam gdzie zaznaczyłem na zdjęciu? Czyli początek kolektora dolotowego (od strony zasysanego powietrza), pod ścianą grodziową.
Chciałbym się upewnić ale wygląda na to, że ktoś zamawiając tego kampera definitywnie nie chciał go w zimie używać. A ja używam. W zasadzie nie mam zamiaru jeździć w aż takie mrozy ale jednak czułbym się spokojniej mając ten układ. Nie wiem tylko czy jest sens to kompletować i montować..... nawet nie wiem czego i gdzie mi brakuje.
Pozdrawiam!

P.S. Podładowałem trochę aku bo rano go wymęczyłem i teraz przy -6 zapalił jak latem.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20210212_095601415_HDR.jpg (94.5 KB, 13 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 12-02-2021 o 10:35 Powód: aktualizacja
marek230482 jest offline   Odpowiedź z Cytatem