Temat: [Mondeo 2014- ] Działanie Start-Stop ASS
View Single Post
Stary 13-02-2021, 21:25   #404
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Zmiana mocy DW10F 150->180 KM Forscanem

Wyłączyłem ASS w mondeo mk5 juz w ok 20 sztukach z zastrzeżeniem iż każdego klienta zawsze informuje co dokładnie robie a niestety nie robi tego praktycznie nikt..... Zgłasza sie pan na wyłaczenie Start Stopu wiec po co mu tłumaczyć jakie sa tego efekty, jeszcze sie rozmyśli i nie będzie zarobku..... Nie chce rzucać konkretnych oskarżeń ale dzieje sie tak naprawde często

Wiemy co robi wyłączenie BMS ale jakie daje to skutki już nie bardzo. W swoim aucie nie mam ASS więc nie przeprowadziłem nigdy zadnych dłuższych pomiarów i posiłkuje sie informacjami od klientów którym to robiłem lub którym wracałem do stanu oryginalnego bo ktoś ich nie uświadomił co dokładnie było zrobione w ich autach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli w aucie jest nowy dobry akumulator to nikt nie zgłasza problemów. Jeśli w aucie akumulator jest oryginalny czyli powiedzmy 5 letni co na dzisiejsze czasy kwalifikuje go do wymiany, zaczynają się problemy. Miałem już dwóch klientów którzy bezpośrednio po wyłaczeniu ASS po dwóch/trzech tygodniach wracali ponieważ akumulator z dnia na dzień padał nawet po trasie 200-300km. Może to być zbieg okoliczności lub jakiś faktyczny problem z doładowywaniem.
Miedzy innymi w tym celu wyposażyłem sie w urządzenie badające szczegółowo ładowanie akumulatora i jego dokładne parametry. Jak trafi sie auto które zostanie u mnie dłużej to pobawie się w pomiary.

Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 13-02-2021 o 21:29
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem