Temat: [Mondeo 2007-2014] Jaki olej do 2.0 Tdci DW10/DW10C
View Single Post
Stary 13-02-2021, 21:33   #254
tomkrawiec
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI polift jaki olej ?

Zanim zakonczymy pozwole sobie odpowiedziec !

Cytat:
No czysty nie jest, widać w nim już ślady sadzy.
1. to nie jest benzyna to jest diesel - cos zawsze wypatrzysz !
2. kupilem auto z totalnie zasyfialym silnikiem - niby 55 tys przebiegu, ale olej zmieniany co 28 i 27 kkm...
3. nowy olej po 70 km zmienil sie w smolisty syf - i tu nie chodzi tylko o kolor ale rowniez o konsystencje !
4. nie plukalem silnika zadnym specyfikiem tylko raz olejem
5. uzyskany efekt jest bardzo dobry - prawie 1.5 kkm przejechane i olej jest dalej zupelnie przezroczysty
6. czysty , wysokiej klasy olej = latwiejsza praca i lepsze smarowanie silnika i turbo = dluzsza i bezproblemowa eksploatacja = nizsze koszty

Cytat:
Sorry ale kim jest ten człowiek? To jakiś Twój autorytet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poogladaj troche filmow tego goscia to zobaczysz dlaczego uwazam, ze ma racje !

Cytat:
A czy Ty wymieniasz olej ze względu na jego kolor czy właściwości, które traci podczas użytkowania (przebiegu)?
- kolor jest jedna z wlasciwosci... a olej wymienam jak juz wiesz na tyle czesto, ze wlasciwosci smarnych i mechanicznych stracic nie zdazy.... przy Twoich wymianach co 20 tys to juz inna bajka.... nawet jesli wierzysz w opowiesci o olejach long-life to cos takiego jak filter long-life nie istnieje..... jakie sa tego konsekwencje nie trudno sobie wyobrazic...

Cytat:
Tak pisałem ale to była przenośnia dotycząca koloru oleju w silnikach Diesla. Wiadomo, iż w nowym silniku olej zrobi się czarny po przebiegu 10kkm a w silniku z przebiegiem 250kkm czarny będzie po przejechaniu 50 km.
Jak dbasz tak masz.... pozwole sobie wrocic do mojego poprzedniego auta. Do samego konca uzytkowania przeze mnie (czyli prawie 320 tys km na liczniku) olej przez pierwsze ~3 kkm byl zolty potem brazowial.... przy okolo 8-9 kkm robil sie czarny.... auto mialem przez 10 lat (od przebiegu 63 kkm) i olej zmienialem ZAWSZE co 10 tys + dodatkowa wymiana (plukanie) co 50 kkm

Cytat:
Generalnie chodzi, iż Twoja propozycja dodatkowej wymiany oleju nie przyniesie żadnych korzyści a wygeneruje tylko dodatkowe koszty dla użytkownika. Jak pokazują przebiegi np. mój czy innych użytkowników forum ważne jest aby pilnować czasookresu wymiany, kolor oleju nie ma znaczenia.
Koszt wymiany oleju z filtrem = 200 pln... dodatkowa wymiana co 30 czy 50 kkm wypadnie raz na rok czy 2 lata.... koszt zaniedbania silnika i pozniejszych napraw moim zdaniem nieporownywalny ..... no ale kazdy robi jak chce.... ja jezdze swoimi autami od 1995 roku i nigdy nie mialem najmniejszego problemu z jakimkolwiek silnikiem a rekordzista (Ford Sierra 2.3D) mial nalatane chyba z 800 kkm !

[QUOTE]I na tym zakończmy tą dyskusję.[QUOTE]
Konec ! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Krecik.jpg (4.5 KB, 17 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tomkrawiec ; 14-02-2021 o 10:47
tomkrawiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem