Zanim zakonczymy pozwole sobie odpowiedziec !
Cytat:
|
No czysty nie jest, widać w nim już ślady sadzy.
|
1. to nie jest benzyna to jest diesel - cos zawsze wypatrzysz !
2. kupilem auto z totalnie zasyfialym silnikiem - niby 55 tys przebiegu, ale olej zmieniany co 28 i 27 kkm...
3. nowy olej po 70 km zmienil sie w smolisty syf - i tu nie chodzi tylko o kolor ale rowniez o konsystencje !
4. nie plukalem silnika zadnym specyfikiem tylko raz olejem
5. uzyskany efekt jest bardzo dobry - prawie 1.5 kkm przejechane i olej jest dalej zupelnie przezroczysty
6. czysty , wysokiej klasy olej = latwiejsza praca i lepsze smarowanie silnika i turbo = dluzsza i bezproblemowa eksploatacja = nizsze koszty
Cytat:
|
Sorry ale kim jest ten człowiek? To jakiś Twój autorytet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Poogladaj troche filmow tego goscia to zobaczysz dlaczego uwazam, ze ma racje !
Cytat:
|
A czy Ty wymieniasz olej ze względu na jego kolor czy właściwości, które traci podczas użytkowania (przebiegu)?
|
- kolor jest jedna z wlasciwosci... a olej wymienam jak juz wiesz na tyle czesto, ze wlasciwosci smarnych i mechanicznych stracic nie zdazy.... przy Twoich wymianach co 20 tys to juz inna bajka.... nawet jesli wierzysz w opowiesci o olejach long-life to cos takiego jak filter long-life nie istnieje..... jakie sa tego konsekwencje nie trudno sobie wyobrazic...
Cytat:
|
Tak pisałem ale to była przenośnia dotycząca koloru oleju w silnikach Diesla. Wiadomo, iż w nowym silniku olej zrobi się czarny po przebiegu 10kkm a w silniku z przebiegiem 250kkm czarny będzie po przejechaniu 50 km.
|
Jak dbasz tak masz.... pozwole sobie wrocic do mojego poprzedniego auta. Do samego konca uzytkowania przeze mnie (czyli prawie 320 tys km na liczniku) olej przez pierwsze ~3 kkm byl zolty potem brazowial.... przy okolo 8-9 kkm robil sie czarny.... auto mialem przez 10 lat (od przebiegu 63 kkm) i olej zmienialem ZAWSZE co 10 tys + dodatkowa wymiana (plukanie) co 50 kkm
Cytat:
|
Generalnie chodzi, iż Twoja propozycja dodatkowej wymiany oleju nie przyniesie żadnych korzyści a wygeneruje tylko dodatkowe koszty dla użytkownika. Jak pokazują przebiegi np. mój czy innych użytkowników forum ważne jest aby pilnować czasookresu wymiany, kolor oleju nie ma znaczenia.
|
Koszt wymiany oleju z filtrem = 200 pln... dodatkowa wymiana co 30 czy 50 kkm wypadnie raz na rok czy 2 lata.... koszt zaniedbania silnika i pozniejszych napraw moim zdaniem nieporownywalny ..... no ale kazdy robi jak chce.... ja jezdze swoimi autami od 1995 roku i nigdy nie mialem najmniejszego problemu z jakimkolwiek silnikiem a rekordzista (Ford Sierra 2.3D) mial nalatane chyba z 800 kkm !
[QUOTE]I na tym zakończmy tą dyskusję.[QUOTE]
Konec !
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.