View Single Post
Stary 16-02-2021, 20:34   #14
MaciejFusion
ford::beginner

Imię: Maciej
Model: Fusion
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 1.4 TDcI - Przy próbie odpalenia zaczęło coś strzelać/tykać

Cześć,
trochę mnie nie było, ale przez te mrozy strach było iść do blaszanego garażu... jeszcze bym przymarzł do drzwi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A poważnie mówiąc:
@Vultar - zrobiłem tak, jak zasugerowałeś. Alternator odłączony, kręci tylko na plaku. Kompa wymontowałem, wygląda w sumie ok. Na wtyczkach nie było żadnych oznak korozji. Chwilowo grzeje go w domu, bo nie miałem kiedy zamontować. Zdjęcie poniżej.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jednak jak mówiłem, ciągle mi coś tam cicho buczy (jak transormator). Odłaczyłem świece żarowe (kabel przy filtrze paliwa), to już nawet na plaka nie chciał zagadać (tak powinno być?).
Odłaczyłem wtryski. Zakręciłem raz i zostawiłem kluczyk w poz. 2 (tak, jak po odpaleniu auta zostawia się kluczyk). I co mnie zaskoczyło, nadal był ten dźwięk. Namierzyłem źródło - to regulator ciśnienia paliwa przy pompie (z tego co wyszukałem, działa na zasadzie elektromagnesu). Nie wiem, czy ma zwarcie, czy też się zawiesił/zasyfił. Tylko teraz pytanie - czy da siego wykręcić? Cały czas nie ma ciśnienia w przewodach paliwowych...
Pompa zdaje się jest napędzana mechanicznie poprzez pasek wieloklinowy, więc nie chciałbym jej całej wyciagać. Tylko ten regulator (nie mylić z czujnikiem ciśnienia na listwie wtryskowej!) mnie interesuje.
Podrzucam wycinek (i link do źródła: http://focus.korona-pl.com/TIS/wsmda...a/G167096.html).

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

@baybus - z tego co wiem, gdyby padł wtrysk i były drgania, to na desce wyskoczyłby Ci błąd ECU. Ale cieszę się, że auto jednak śmiga Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja dalej walczę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MaciejFusion jest offline   Odpowiedź z Cytatem