Komunikat usterka silnika - usterka wspomagania i nierozpoznany klyczyk
Witam, w sobotę jadąc na zakupy na miasto na światłach wyłączył się silnik więc postanowiłem nacisnąć przycisk "A" aby już tego nie robił bo trochę tych świateł było. Silnik odpalił ruszyłem i na wyświetlaczu natychmiast pojawił się komunikat "awaria silnika" lub "usterka silnika " już nie jestem pewien. Natychmiast dojechałem na parking i próbowałem wyłączyć silnik, dopiero za którymś może piątym razem silnik się wyłączył po chwili nie wiedząc co się dzieje spróbowałem go włączyć. Od tego czasu po naciśnięciu zapłonu (przycisku power) znika z wyświetlacza przebieg i temperatura w ich miejsce pojawiają się minusy lub myslniki (jak kto woli) wyświetla się komunikat usterka silnika, po chwili pojawia się komunikat usterka wspomagania i na koniec że nie widzi kluczyka no i oczywiście nie odpala. Mam jakiś tani elm 327 zawsze działał jakoś ratował przy drobnych błędach ale teraz próbując się połączyć nie mozna się "połączyć z autem " więc nie mogę sprawdzić czy są jakieś błędy.
Mondeo mk4 2013 rok 1.6 tdci 85kw Czytałem że to może być ecu, lub wiązka i potrzebuje porady czy wymienic od razu komputer ecu czy najpierw powinno się sprawdzić kable ?
Znalazłem firmę która naprawia lub programuje nowy sterownik wciąż po uprzedniej wysyłce starego do nich.
|