|
ford::beginner
Imię: Piotr
Model: focus c-max, fiesta mk7
Silnik: 1.6 115KM, 1.25 82KM, 1.0EB 125KM
Rocznik: 2005, 2009, 2017
|
Ti-VCT check engin P0016 pojawia się i znika
Od jakiegoś czasu mam dziwny problem z zapalającą się kontrolką check engin. Po sprawdzeniu FORScan-em okazało się że pojawia się błąd P0016 - korelacja położenia wału korbowego i wałka rozrządu. Ciekawym jest że kontrolka zapala się nieregularnie (nie mogę tego powiązać z konkretnymi okolicznościami) i sama gaśnie po jakimś czasie - kilka dni lub kilka godzin - kilka ponownych uruchomień silnika. Ponieważ nie dzieje się nic dziwnego - silnik uruchamia sie prawidłowo, nie szarpie, nie gaśnie, pracuje normalnie oraz nie zauważyłem jakiegoś spadku mocy, więc podejrzewałem że uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu generuje losowe błędy i to powoduje zapalanie się kontrolki. Dodam jeszcze że rozrząd był wymieniony jakieś 35000 km temu i wszystko działało ok. Niestety wymiana czujnika na nowy i jego podmiana raz zamiast jednego starego lub drugiego starego nie spowodowały zmian. kontrolka nadal się pojawiała i sama gasła po jakimś czasie. Ciekawostką jest że w czasie okresu zimowego (ostatnie około 3 miesiące) gdzie jazda to były raczej krótkie odcinki do pracy, kontrolka się nie pojawiała. Pojawiła się ponownie wczoraj po przejechaniu około 40 km.
Czy ktoś zmagał się z podobną historią i błędem P0016 lub P0017 ?
|