27-02-2021, 13:41
|
|
|
ford::professional
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Odp: Wypalanie DPF -objawy
Cytat:
|
Witam Panowie [emoji6] Szukam porady odnośnie dpf w moim s maxie 2,2 tdci 200km. Przebieg 174 tys. Mianowicie w 2019 r czyściłem dpf gdyż jak się finalnie okazsło problemem była świeca/wtrysk dopalający. Po wymianie wtrysku (vapoizer) dpf się wypalał. Teraz od jakiegoś miesiąca wyskoczył mi Check Engine( auto czasami mi się wydawało słabsze i jakby spalanie wzrosło) który raz się świecił a raz nie . Dodam jeszcze że w międzyczasie dpf normalnie się wypalał, tylko cześciej niż zwykle i mam straszną sądzę na wydechu z tyłu ( pomimo że specjalnie 3 tyg wcześniej wglańcowałem wydech w celu sprawdzenia jak szybko się zabrudz zwykłym brązowawym dymem czy też sądzą czarną).Węc zakupiłem sobie wtyczkę OBD żeby móc to sprawdzić na tel. poprzez jakąś aplikację do odczytu pomiarów i błędów. Co się okazało wywaliło mi błędy P2002 , P242D,P2463, P246B,P0183 no i Check engine do tego... Którego skasowałem ale po jakiś 30 km jazdy pojawił się znowu i już nie da się skasować a auto stało się mulaste chociaż turbo jeszcze się załacza. Przesyłam zdjęcia z odczytów... Korzystałem z trzech różnych aplikacji a na koniec kupiłem dostęp do Forscanlite na androida. Z tych wskaźników zastanawia mnie że na wskaźniku DPF LOAD mam 0% i nic nie wzrasta ( moja sugestia albo któryś czujnik walnięty albo śmierć dpf lub zapchany a to na pewno) DPF SOOT 147% i wzrasta zresztą jak widać dalej ns zdjęciach. Moje odczucia są takie że jutro jeszcze podniosę auto i posprawdzam czujniki i przewody a jak nie to oznacza że DPF się znowu zapchał co oznacza dla mnie wymontowanie i zakup nowego,bo nie zamierzam drugi raz oddawać do regeneracji żeby po około 40 tys km znowu to samo przechodzić. Tylko czy moze wchodzić w proces wypalania gdyby jakieś czujniki były uwalone? A wypalał na pewno i to tak jak zwykle czasowo i te same symptomy co przy wypalaniu. Tylko te błędy mogą sugerować coś z czujnikiem a do tego ten dziwny wskaźnik DPF LOAD .. Moj typ jest taki że dpf sie zapełnił przez co wxrost interwałów wypalania ostatnio nawet vo 20 km i przez te nagromadzenie popiołem nie moze go dopalic i wywala błędy...
Poradzcie drodzy forumowicze co wy myślicie.. z góry dziękuję bardzo [emoji6]
|
https://forum.fordclubpolska.org/sho....php?p=3278327
|
|
|