Temat: [Fiesta 2008-2012] Usterka elektrycznego układu wspomagania?
View Single Post
Stary 28-02-2021, 09:11   #16
Gosiaa
ford::amateur

Imię: Gosia
Model: Fiesta mk7
Silnik: 1,25
Rocznik: 2009
Domyślnie Czujnik kąta skrętu

Witam! Po najechaniu na krawężnik lewym przednim kołem pojechałam do mechanika na oględziny autka. Wspomaganie działało, a żadne kontrolki się nie świeciły. Mechanik na podnośniku kręcił kierownica (na zapłonie) w prawo i w lewo i w tym momencie pękła maglownica i zaświeciła się poduszka mechanik stwierdził że zerwała się taśma w zwijaku. Wymienił maglownicę i czujnik kąta skrętu (tzw. zwijak). Poduszka się już nie świeci ale za to świeci się kontrolka ESP oraz wspomagania kierownicy. Mechanik stwierdził że nie umie ustawić kąta skrętu, bo wyrzuca go z programu podczas wgrywania. Podjechałam pod dom, wgrałam FORSCAM i pokazuje następujące błędy: z PCSM U3000:96 (usterka wewnętrzna elementu, moduł: moduł sterujacy układem wspomagania) oraz z ABS U0428:00 ( widnieje informacja: nieprawidłowe dane z SASM). Nie mogę ustawić kąta skrętu, bo również mnie wyrzuca i widnieje informacja: stan pojazdu jest nieprawidłowy. FORSCAM pokazuje stałe 478 stopni skrętu i nie zmienia się gdy obracam kierownicą. Dostałam się do zwijaka który wymieniał mechanik i napięcie na 7 pinach jest OK, a 8-9 pin odpowiada za poduszkę która się nie swieci, więc wychodziłoby na to że zwijak jest OK. Ale czy tak jest? Rozebrałam też stary zwijak i faktycznie taśma jest urwana. Dodam, że wszystkie bezpieczniki są OK. Jaka może być przyczyna tego, że nie można ustawić kąta skrętu kierownicy?
Gosiaa jest offline   Odpowiedź z Cytatem